SözlükMünakehat Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Münakehat Konuları Nelerdir?

Münakehat Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Münakehat Konuları Nelerdir?

02.09.2021 - 03:59 | Son Güncellenme:

İslam hukuku, Hz. Ebu Bekir'in halife olduğu dönemde gelişmiş ve fıkıh ismini almıştır. Fıkıh, münakehat, muamelat, ukubat ve ibadat olmak üzere dört ana kısımdan oluşur. Nikah ve aile ile ilgili tüm konuları kapsayan fıkıh dalına münakehat denir. Örneğin hangi durumlarda boşanmanın caiz olduğunu öğrenmek için fıkhın bu bölümüne müracaat edilir. Münakehat nedir, TDK sözlük anlamı ne demek? Münakehat konuları nelerdir tüm soruların yanıtlarını detayları ile derledik.

Münakehat Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek Münakehat Konuları Nelerdir


Dilimize Arapçadan geçmiş olan münakehat kelimesi ''nikah'' sözcüğünden türetilmiştir. Bu kelimenin tekil hali ''münakeha'' ve ''münakehe'' şeklinde yazılır.

Münakehat Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

Fıkıh ilmi, ilk kez Ebu Hanife tarafından sınıflandırılmış ve alt dallara ayrılmıştır. Münakehat da fıkhın dört ana dalından biridir ve nikah ile ilgili konular anlamına gelir.

Münakehat Konuları Nelerdir?

1- Mehir:

Sözlük anlamı nikah bedeli olan mehir, evlenmeden önce erkeğin kadına ödediği paradır. Mehir malla da ödenebilir ve boşandıktan sonra geri alınamaz.

2- Nafaka:

Nafaka, boşandıktan sonra erkeğin kadına ödeme gereken aylık.

Bunun dışında evlilik, boşanma, velayet gibi konuların tamamı münakehat kapsamında değerlendirilip hükme bağlanır.

 

KEŞFETYENİ
Afra Saraçoğlu'ndan radikal karar! İşte yeni imajı
Afra Saraçoğlu'ndan radikal karar! İşte yeni imajı

Cadde | 22.04.2025 - 07:10

Son dönemin en popüler isimlerimden biri olan ünlü oyuncu Afra Saraçoğlu imaj değişikliğine gitti. Yeni saçlarını Instagram hesabından paylaşan Afra Saraçoğlu binlerce beğeni aldı.

Yazarlar