Sözlük Nakkare Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Nakkare Nasıl Çalınır?

Nakkare Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Nakkare Nasıl Çalınır?

26.05.2022 - 16:43 | Son Güncellenme:

Enstrümanlar, vurmalı, telli, üflemeli ve yaylı olmak üzere dörde ayrılır. Keman ve viyolonsel; yaylı çalgılar arasında yer alır. En çok kullanılan telli çalgılar basgitar ve bağlamadır. Flüt, ney ve kaval ise üflemeli çalgılara örnek olarak gösterilebilir. Osmanlı Devletinin ilk yıllarından itibaren kullanılan nakkare ise, vurmalı bir çalgıdır. Nakkarenin özelliklerini ve nasıl çalındığını ayrıntıları ile derledik.

Nakkare Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek Nakkare Nasıl Çalınır

Mehter takımı Osmanlı İmparatorluğunun 3. padişahı olan 1. Murat zamanında kurulmuştur. Mehter takımında nakkare dışında, bös, trompet ve zurna da en çok çalınan enstrümanlar arasında yer alır. 

Haberin Devamı

 Nakkare Kelimesinin Kökeni ve TDK sözlük Anlamı Nedir? 

 Arapça bir kelime olan nak sözcüğünün Türkçe karşılığı deftir. Eskiden def çalan kişilere nakkar denirdir. Bu kelimeden türetilen nakkare ise büyük def anlamına gelir. 

 İlk kez Mehter Takımında çalınan nakkare Osmanlı Devletine özgü bir enstrümandır. Bu kelime 15. yüzyıldan sonra küçük davul manasında kullanılmıştır. Nakkarelerin yapımında, daha dayanıklı olması için dövme bakır kullanılırdı. Bu enstrüman tasavvufun yayılması ile birlikte tasavvufi müzikte de kullanılmaya başlanmıştır. 

 Nakkare Nasıl Çalınır? 

 Nakkare küçük bir vurmalı çalgıdır. Bunun için çalınması için herhangi bir yere sabitlenmesi gerekmez. Genellikle sol kolda tutulan nakkare, zahme adı verilen çubuklarla çalınır. İki ayrı davuldan oluşan nakkareler zurna ve ney gibi üflemeli çalgılara eşlik eder. 

Haberin Devamı

 Osmanlı döneminde nakkarelerden birinin üstüne Arap harfleriyle Allah, diğerine Hz. Muhammed yazılırdı.