Sözlük Neonatoloji Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar? Neonatoloji Uzmanı Ne İş Yapar?

Neonatoloji Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar? Neonatoloji Uzmanı Ne İş Yapar?

23.07.2022 - 21:44 | Son Güncellenme:

Yenidoğan sağlığı tıpta en önemli branşlardan birisidir. Bu anlamda karşımıza Neonatoloji bölümü çıkmaktadır. Bu bölüm pediatri anabilim dalına bağlı bir branş olmaktadır. Neonatoloji nedir, hangi hastalıklara bakar? Neonatoloji uzmanı ne iş yapar? İşte, Neonatoloji bölümü hakkında merak edilen tüm detaylar.

Neonatoloji Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar Neonatoloji Uzmanı Ne İş Yapar

Tıp alanında çocuklar ile ilgilenen birçok bölüm bulunmaktadır. Bunlardan birisi de Neonatoloji bölümüdür. Bu bölüm yeni doğan bebekler ile ilgili olmaktadır.

Haberin Devamı

 Neonatoloji Nedir?

 Neonatoloji yenidoğan sağlığından sorumlu olan tıp branşıdır. Yenidoğan ünitesi olarak da adlandırılmaktadır. Neonatal sözcüğü doğumdan sonraki ilk 4 haftayı doldurmamış yenidoğanı tanımlamaktadır. Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı branşına bağlı olan Neonatoloji dünyaya beklenenden daha erken doğan veya riskli sağlık sorunları bulunduran bebekler ile ilgilenmektedir.

 Neonatoloji Hangi Hastalıklara Bakar?

 Neonatoloji bölümü bebeklerin solunum desteği, ışık tedavisi, kan transferi veya damar yolu ile beslenme hastalıklarına bakmaktadır. Bunun yanı sıra iç organların muayenesi, gerekli durumlarda kateter uygulaması, akciğer hastalıkları durumunda toraks tüpü uygulaması, göz muayenesi, kal sağlığı ve beyin gelişimi muayenesi gibi tedaviler de Neonatoloji bölümünde uygulanmaktadır.

Haberin Devamı

 Neonatoloji Uzmanı Ne İş Yapar?

 Neonatoloji uzmanları yenidoğan bebeklerin taburcu olması süresine kadar tüm sağlık kontrollerini yapmaktadır. Ayrıca bebeklerde görülen sağlık sorunların teşhisi için gerekli tetkiklerin yapılması, teşhis edilen hastalıkların tedavisi ve hastaneden çıkana kadar hayati fonksiyonların kontrol altında tutulması durumlar Neonatoloji uzmanları tarafından yapılmaktadır. Neonatoloji uzmanlarının diğer bir görevi ise görülen hastalıklara bağlı olarak diğer branş uzmanları ile işbirliğinin yapılmasıdır.