Sözlük Notasyon Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Satrançta Notasyon Nasıl Yazılır?

Notasyon Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Satrançta Notasyon Nasıl Yazılır?

01.12.2021 - 16:32 | Son Güncellenme:

Yabancı kökenli bir kelime olması ile beraber merak edilen sözcükler içerisinde notasyon geliyor. Peki notasyon nedir, TDK sözlük anlamı nedir? Satrançta notasyon nasıl yazılır detayları ile derledik.

Notasyon Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Nedir Satrançta Notasyon Nasıl Yazılır

Özellikle satranç üzerinden öne çıkması ile beraber, notasyon belli bir anlama sahiptir. Bu şekilde satranç üzerinden belli bir yazılım ile birlikte ele alınır. Aynı zamanda Türk Dil Kurumu üzerinden de yine sabit bir anlamı bulunur.

Haberin Devamı

Notasyon Nedir, TDK Sözlük Anlamı Nedir?

Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit notasyon kelimesi iki değişik yapı üzerinden ifade edilir.

- Notalama

 - Gösterim

Bu şekilde yukarıdaki anlamları ile beraber amaca uygun olarak farklı yerlerde kullanılır. Özellikle satranç üzerinden yazımı ile beraber yine merak edilen kelimeler arasında yer almaktadır.

Satrançta Notasyon Nasıl Yazılır?

Fransızca kökenli bir kelime olarak öne çıkan notasyon kelimesi, daha çok satranç üzerinden bir hamle kapsamında ele alınır. Bu konuda hamile yazmak için, taşın baş harfi ile beraber kalenin yerleştirileceği isim verilir. Eğer bu hamle üzerinden rakibin bir taşı ele geçiriliyorsa, ulaşılan karenin isminden önce, ‘x’ ifadesi kullanılır. Bu yazım aynı zamanda ‘alır’ olarak bilinmektedir. Yani hamle yapmadan önce bu bölgenin alınabileceği yönünde bir ihtimal ön plana çıkar. Bu şekilde hamleye bağlı olarak birçok farklı notasyon yazımı gerçekleşir. Özellikle şah ve mat konusunda önemli bir yere sahiptir.