Sözlük Plasman Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Plasman İşlemi Nedir?

Plasman Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Plasman İşlemi Nedir?

02.12.2021 - 04:42 | Son Güncellenme:

Plasman kelimesi, ekonomi alanını ilgilendiren bir kavram olarak bilinir. Bu alana ilgisi olmayan ya da bu sektörde işi bulunmayan insanlar için yabancı bir kelime gibi gelebilir. Bu nedenle plasman kavramı merak edilir. İşte, merak edilen tüm detayları sizler için derledik.

Plasman Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek Plasman İşlemi Nedir


Plasman kelimesi, yatırım anlamına gelir. Ekonomi alanına ait bir terim olan yatırım, sermaye stoklarına eklenen ilaveler olarak geçer. Plasman kavramı, yalnızca mevcutta var olan yatırımların başka bir ele geçmesidir.

Plasman Nedir? TDK Sözlükteki Anlamı

İngilizce olarak ''Placement'' adı ile bilinen plasman, genel olarak para miktarının, gelir sağlayan gayri menkul miktarlara, ürünlere ya da farklı servet değerlerine yatırım yapılarak değerlendirilmesi kavramıdır. Plasman kelimesi, Fransızca kökenli bir sözcüktür. TDK sözlükteki anlamı da yine yatırım olarak geçmektedir.

Plasman İşlemi Nedir?

Sanayi ülkelerinde plasman işlemi genelde, hisse senetleri üzerinden gerçekleştirilir. Bu nedenle plasman, bir kuruluşun ihraç etmekte olduğu hisse senetlerinin, kuruluş için eylem gösteren bir banka tarafından belirli yatırımcılara satış yapmasını tanımlar. Bu işlem, ihraç maliyetlerini de minimum seviyeye düşürür.

Bankaların kendilerinde kayıtlı olan müşterilerine sağladıkları kısa vadeli ve az faiz oranlı kredilerden fiziken çekilmiş olan miktarı, ticarî plasman olarak geçer. Mevcut bir servetin farklı kollar aracılığı ile yatırım içerisinde değerlendirilmesi, servet artışını sağlamaya yönelik bir çalışmadır. Plasman işlemi, mevcut değerleri arttırmayı hedefleyen bir sistemdir.