Sözlük Teşrifat Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Teşrifatçı Kime Denir?

Teşrifat Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Teşrifatçı Kime Denir?

05.12.2021 - 02:22 | Son Güncellenme:

Teşrifat Arapça kökenli bir kelime olup dilimize buradan geçmiştir. Günlük yaşamda yaygın biçimde kullanılan bir sözcüktür. Teşrifat ne demek, teşrifatçı kime denir gibi sorular hakkında tüm detayları derledik.

Teşrifat Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir Teşrifatçı Kime Denir


Teşrifat kısaca kurallara uygun biçimde davranmak anlamını taşımaktadır. Bunun dışında daha geniş anlamlara da gelmektedir.

Teşrifat Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Nedir?

Arapçadan dilimize geçen teşrifat sözcüğü, resmi gün ve toplantılar için kullanılmaktadır. Bu özel günlerde devlet büyüklerinin makam, mevki sıralamasına göre kabulüne teşrifat adı verilir.

Teşrifat kuralları bulunmaktadır. Bunların kökenine inildiğinde şunlar karşımıza çıkmaktadır: İlk kez Kanuni Sultan Süleyman döneminde “Teşrifat Nizamnamesi” ortaya çıkarılmıştır. Burada devlet büyüklerine nasıl saygı gösterilmesi gerektiğine dair kurallar yer almaktadır. Bununla birlikte padişahın huzuruna kabul edilme esasları, sarayda yer alan hiyerarşik unvanlar ve törensel kuralla bulunmaktadır.

Teşrifatçı Kime Denilir?

Resmi gün ve toplantılarda teşrifat kurallarını uygulamak adına görevlendirilen kişiye teşrifatçı denilir. Osmanlı döneminde söz konusu görevli kişi, önemli bir konumda yer almaktaydı. Bu tabire bir çok eser ve kaynakta rastlanmaktadır.

 

Yazarlar