Sözlük Toplumsal Norm Nedir, Özellikleri Nelerdir? Toplumsal Norm Örnekleri...

Toplumsal Norm Nedir, Özellikleri Nelerdir? Toplumsal Norm Örnekleri...

01.07.2022 - 15:50 | Son Güncellenme:

Bir toplumda insanların belli başlı olaylar karşısında nasıl davranmaları gerektiğini gösteren ve öyle davranmaya zorlayan çeşitli kurallara sosyal norm denir. Bu kurallar, doğru yanlış, iyi ve kötüyü ayırmayı kolaylaştırır. Toplumsal normlar, toplumsal düzeni sağlamayı ve bu düzeni korumayı amaçlar. Toplumsal norm nedir, özellikleri nelerdir sizler için derledik.

Toplumsal Norm Nedir, Özellikleri Nelerdir Toplumsal Norm Örnekleri...

 Suç ve sapma tanımlanırken en çok vurgulanan kavramlardan birisi olarak bilinen toplumsal normlardır.

Haberin Devamı

 Toplumsal Norm Nedir?

 Toplumsal normlar ise, genellikle toplumsal düzeni sağlamak ve bu düzeni korumak için oluşturulur. Toplumsal norm, toplumun genelinde kabul görmüş; hangi eylemlerin yanlış, doğru, iyi ve kötü olduğunu belirleyen çeşitli toplumsal kurallar olarak bilinir. Normlar, toplumsallaşma sürecinde zaman içinde öğrenilir ve daha sonra da alışkanlık halini alır. İnsanlar genellikle bir norma uyduğunun farkında olmadan doğal olarak bu durumu içselleştirir.

 Toplumsal Normların Özellikleri Nelerdir?

 Toplumsal normların genel özellikleri şu şekildedir:

Her sosyal grubun ya da toplumun çeşitli normları vardır.

İnsanlar, toplumsal normları ise, sosyalizasyon sırasında öğrenir.

Topluma ya da bir çeşit sosyal gruba dahil olan bir kişi, bu normları benimsediği zaman toplumsal yapının da bir parçası haline gelir.

Haberin Devamı

Normlara göre kabul gören ya da görmeyen davranışlara, ödül ve ceza ile birlikte toplumsal yaptırım da uygulanır.

Normlar statik değildir ve zaman içinde de değişebilir.

Bazı normlar ise, toplum için diğer normlara göre çok daha önemlidir. Bu nedenle de bu normlara aykırı olan davranışlara karşı verilmiş olan toplumsal tepki de değişebilir.

Toplumsal Norm Örnekleri

 Örneğin, eski bir Hindistan geleneği olarak Sati gösterilebilir. Sati ise, Hindistan kültürüne özgü olan bir çeşit uygulamadır. Bu geleneğe göre, bir kadının kocası ondan önce ölürse kadın kendini yakar. Eğer bu norma karşı geldiği zaman çok ciddi yaptırımlarla karşı karşıya gelir.