Eğitim Spesifik Vergi Nedir, Özellikleri Nelerdir? Spesifik Vergi Örnekleri Nelerdir?

Spesifik Vergi Nedir, Özellikleri Nelerdir? Spesifik Vergi Örnekleri Nelerdir?

23.05.2022 - 23:49 | Son Güncellenme:

Spesifik vergi, varlıkların fiziki özelliklerine, sayısına, ağırlık ve uzunluğuna göre hesaplanarak kişilerden alınan vergilerdir. Spesifik vergilerde daha çok nitelik farkı önemlidir ve hesaplamalar üzerinde etkilidir. Spesifik vergiler içinde motorlu taşıtlar vergisi, emlak vergisi ve arsa vergisi sayılabilir. Spesifik verginin özellikleri ve örnekleri ile ilgili merak edilenler.

Spesifik Vergi Nedir, Özellikleri Nelerdir Spesifik Vergi Örnekleri Nelerdir

 Spesifik vergi hesaplanırken nitelik özellikleri esas alınır ve buna göre hesaplamalar gerçekleştirilir. Spesifik vergiye verilen motorlu taşıtlar vergisinde aracın motor hacmi ve yaşı gibi özellikler esas alınarak vergi hesaplanmaktadır. Arsa ve emlak vergisinde de nitelik farkları vergisi belirler.

Haberin Devamı

 Spesifik Vergi Nedir, Özellikleri Nelerdir?

 Spesifik vergi, fizik ölçüleri, sayısı, uzunluk ve ağırlık esas alınarak hesaplanan vergiler olarak karşımıza çıkar. Daha çok nitelik farkının olduğu ve önemli kabul edildiği durumlarda spesifik vergi kullanılır. En çok kullanılan vergi de motorlu taşıtlar vergisidir. Bunun nedeni ise motorlu taşıtlar vergisinde araçların motor hacmine ya da yaşına göre vergilerin hesaplanmasıdır.

 Verginin matrahı hesaplanırken hacim, uzunluk, ağırlık ve büyüklük gibi ölçüler esas alınıyorsa bu verginin spesifik vergi türü olduğu anlaşılır. Buna göre de spesifik vergi matrahı dendiğinde akıllara para üzerinden hesaplanan vergiler değil belirli özellikler üzerinden hesaplanan vergiler gelir.

Haberin Devamı

 Spesifik Vergi Örnekleri Nelerdir?

 Spesifik vergiler için en net ve anlaşılır vergi türü motorlu taşıtlar vergisidir. Sonrasında ise 1900'lü yıllarda Fransa ülkesinde kapı ve pencere vergisi adı altında alınan vergiler gelir. Kapıların uzunluğuna, adedine, balkon uzunluğu ile adedi üzerinden vergiler hesaplanır ve alınırdı.

 Diğer spesifik vergiler ise lüks konut vergisi, arsa vergisi ve emlak vergisidir. Spesifik vergiler içinde emlak ve arsa vergiler bulunur. Verginin mantığı yine aynıdır. Metrekareler üzerinden vergiler hesaplanır ve belediyeler tarafından da kişilerden tahsil edilir.