Eğitim Steteskop Nedir, Ne İşe Yarar? Steteskop'u İlk Olarak Kim Bulmuştur?

Steteskop Nedir, Ne İşe Yarar? Steteskop'u İlk Olarak Kim Bulmuştur?

25.02.2021 - 16:56 | Son Güncellenme:

Steteskop, tıpta kullanılan ve genellikle alüminyum malzemelerden üretilen bir cihazdır. İlk kez Fransa'daki hastanelerde kullanılan steteskop, kısa sürede Avrupa'nın geneline yayıldı. 20. yüzyılın başından itibaren dünyadaki tüm hastanelerde, sağlık ocaklarında ve özel sağlık merkezlerinde kullanılmaya başlandı. Steteskop nedir, ne işe yarar? Steteskop'u ilk olarak kim bulmuştur? Merak edilen soruları sizin için derledik.

Steteskop Nedir, Ne İşe Yarar Steteskopu İlk Olarak Kim Bulmuştur

Bu cihazlar genellikle standart ölçülerde üretilse de birçok çeşidi mevcuttur. Sesleri kaydedebilen ve bilgisayar ortamına aktarabilen teknoloji destekli steteskopların kullanım oranı günden güne artmaktadır.

Steteskop Nedir?

Steteskop, hastanelerde ve diğer tüm sağlık kurumlarında en sık kullanılan tıbbi cihazlardan biridir. Genellikle hastanın şikayetleri dinlendikten sonra kalbi steteskop ile dinlenir. Çünkü birçok hastalık kalbin atış hızını değiştirir. Bu da hastalıkların çok daha hızlı bir şekilde teşhis edilmesini sağlar.

Çocuklar için özel olarak üretilen peluşlu ve renkli steteskoplar da mevcuttur.

Steteskop Ne İşe Yarar?

Steteskop, birçok kaynakta göğüs dinleme cihazı olarak nitelendirilse de sadece göğüs ve kalpteki sesleri dinlemek için kullanılmaz. Bunun dışında bağırsak ve midedeki sesleri net bir şekilde duymak için de aynı cihaz kullanılır.

Uç kısmındaki diyafram, iç organlardan çıkan seslerin çok daha net bir şekilde duyulmasını ve aktarılmasını sağlar. Ses iletici boyu vasıtasıyla diğer uçtaki kulaklıklara taşınır. Kalp ve bağırsak kanallarından çıkan seslerle birçok hastalığın tanısını koymak mümkündür.

Tansiyon ölçümü yapılırken de kullanılan steteskop, son derece pratik bir cihazdır.

Steteskop'u İlk Olarak Kim Bulmuştur?

Steteskop ilk kez Fransız doktor René Laennec tarafından bulunmuş ve kullanılmıştır. Tam adı René-Théophile-Hyacinthe Laennec olan doktor, ilk deneylerini kağıt rulolarla yapmıştır. Yaklaşık 2 yıl süren bir çalışmanın ardından ilk steteskopu yapan doktor, daha sonra bu cihazın patentini almıştır.