Eğitim Stupa Nedir, Yapısı Nasıldır? Stupa Örnekleri Nelerdir?

Stupa Nedir, Yapısı Nasıldır? Stupa Örnekleri Nelerdir?

07.04.2021 - 16:00 | Son Güncellenme:

Tarihte insanlar birçok yapılar icra etmiş ve kullanmıştır. Bu yapıların bazıları halen kullanılırken, birçoğunun kullanımı kalmasa da korunan alanlarda ve arkeolojik çalışmalarda bu yapıların şekillerine ulaşılmaktadır. Bu yapılar arasında sayılan stupa yapıları da eskiden Budist toplumların kullandıkları tapınaklarından bir tanesidir. Peki, bu stupanın başka örnekleri var mıdır? Şekil olarak neye benzemektedirler? İşte, stupa yapısı ve mimarisi hakkında bilgiler.

Stupa Nedir, Yapısı Nasıldır Stupa Örnekleri Nelerdir

Stupanın mimari yapısının görünümü kubbeli kümbetleri andıran bir yapıdadır. Bu isim ile Budistlerin tapınağı olarak bilinmektedir. Budist inancına göre ibadet edilen bir yer olan stupada, ayrıca dini semboller içeren malzemelerde bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Stupa Nedir, Yapısı Nasıldır?

Sanatsal bir terim olma özelliğini de taşıyan stupalar, Budizm'in kutsal yapılarıdır. Bu yapılar hem bir tapınak, hem bir dini sembollerin saklanıp korunduğu mimari, hem de Buda'nın şanını yükseltmek anlamında yapılan yapılardır.

Şekil olarak kubbeli bir yapıdadır. Görünümleri kümbetleri andırır. Budizm dininin önemli yapıları arasında sayılmaktadır. Çünkü bu yapılar dini sembollerin ve dinsel emanetlerin saklandığı mekanlardır. Bu yapıların yapılması ile Buda'nı şanını yüceltmek amaçlanmıştır. Stupaların alt kısımları kare ya da dairesel kaidelerden oluşmaktadır. Bu kaidelerin üzerine yarım küreleri andıran masif dolgular bulunmaktadır. Bu anlamda yarım kubbeleri andıran yapının bölümüne Budistler Anda ismini vermişlerdir. Bu anda adı verilen yapının üzerine koydukları şemsiyeyi andıran bölümlere de "Çatta" adını vermişlerdir.

Haberin Devamı

Stupa Örnekleri Nelerdir?

Stubalar, güney doğu Asya ülkelerinde olmak üzere en çok Hindistan'da bulunmaktadır. Seylan olan bilinen Sri Lanka'da çan biçimli olarak bulunan Dagabalar, Cava Adasında bulunan ve set set yükselmekte olan Borobudur da bir diğer stupa örneklerindendir. Ayrıca Tibet de bulunan lamaların uyarlamaları ile Japonya, Çin ve Kore de bulunan çok katlı pagoda yapıları stupa kaynaklı olan değişik yapı uygulamalarıdır.