Eğitim Su Ayak İzi Nedir? Nasıl Azaltılır Ve Kaç Olmalıdır?

Su Ayak İzi Nedir? Nasıl Azaltılır Ve Kaç Olmalıdır?

09.06.2021 - 00:36 | Son Güncellenme:

Mal ya da hizmetlerin üretiminde kullanılan su kaynakları miktarına su ayak izi ismi verilmektedir. Tüm dünya kaynakları açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir. Su ayak izi nedir? Nasıl azaltılır ve kaç olmalıdır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Su Ayak İzi Nedir Nasıl Azaltılır Ve Kaç Olmalıdır

Su ayak izi, suyun ne kadar tüketildiğinin bir göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Üretim amaçlı kullanılan sular sanal su veya gizli su olarak da isimlendirilmektedir. Su ayak izi, bir ürünün üretiminde ya da tüketiminde kullanılan temiz su miktarının oluşan kirlilik oranı olarak da ifade edilebilmektedir.

Su Ayak İzi Nedir?

Bir malın üretiminde tedarik zinciri de içerisinde bulunan, üretilmesinde kullanılan ve kirletilen su miktarını ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Hayat döngüsüne baktığımız zaman ürünün bakım, tüketici tarafından kullanılması, oluşan atık ve geri dönüşümü için kullanılan sulara da dikkat edilmesi gerekir.

Su, tüm canlılar için yaşamsal önem taşımaktadır. İnsan vücudunun yaklaşık olarak %60-70'lik bölümü sudan meydana gelmektedir. Dünyanın ise yaklaşık %71'lik bir kısmı sulardan oluşmaktadır. Dünyadaki tüm su kaynaklarının %97,5'i denizlerden ve okyanuslardan meydana gelmektedir. Geri kalan kısım ise tatlı su kaynaklarından oluşmaktadır.

Türkiye üç tarafı denizlerle çevrili olan bir ülkedir. Ancak buna rağmen Su Stresli ülkeler sınıfında yer alır. Ülkemiz aşırı sıcaklıkların yaşandığı yarı kurak bir coğrafyadadır. Türkiye'de bulunan çoğu tatlı su kaynağı ne yazık ki tükenmiştir. Pek çoğu da tükenme tehlikesi ile karşı karşıya gelmektedir.

Nasıl Azaltılır ve Kaç Olmalıdır?

Su ayak izini azaltmak için öncelikle ne kadar su tüketimi yaptığımızı hesaplamamız gerekmektedir. Bunun yanında su tüketim alışkanlıklarının da değiştirilmesi gerekir. Su tüketimini azaltmak adına bir takım önlemlerin alınması oldukça önemlidir. Hesaplamalar yapılırken sadece su miktarı değil su türünün de dikkate alınması gerekmektedir.