Eğitim Suhuf Ne Demek? Suhuf Hangi Peygamberlere Gönderilmiştir?

Suhuf Ne Demek? Suhuf Hangi Peygamberlere Gönderilmiştir?

10.02.2021 - 15:13 | Son Güncellenme:

Arapça ve Farsçada kelimelerin çoğul karşılığı Türkçedeki gibi -ler -lar ekleri ile yapılmaz. Sözcüklerin kökü ve gövdesi değişir. Suhuf da sahife kelimesinin çoğulu olup sayfalar, risaleler anlamına gelir. İslam dininde ise Allah katından nazil olmuş vahiyleri tanımlamak için bu terim kullanılır. Suhuf ne demek ve hangi peygamberlere gönderilmiştir? Merak eden okurlar için tüm detaylarıyla derledik.

Suhuf Ne Demek Suhuf Hangi Peygamberlere Gönderilmiştir

İslam inancına göre kendisine kitap indirilmiş olan peygamberlere resul denir. Resuller sırasıyla Hz. Muhammed, Hz. İsa, Hz. Davud ve Hz. Musa'dır. Kendisine suhuf gönderilen elçiler ise diğer peygamberler ile birlikte nebi olarak adlandırılır.

Haberin Devamı

Suhuf Ne Demek?

Sayfalar anlamına gelen suhuf, dinimizde ilahi mesajlar taşıyan kutsal sayfalar anlamına gelir. Ayet ve sureler ile benzer özellikler taşıyan suhuf, tıpkı vahiyler gibi Cebrail Aleyhisselam aracılığıyla gönderilmiştir.

Suhuf Hangi Peygamberlere Gönderilmiştir?

Toplam dört peygambere suhuf gönderilmiştir.

Birçok sahih hadise göre kendisine ilk suhuf gönderilen peygamber Hz. Adem'dir. Aynı zamanda ilk insan olan Hz. Adem, eşi Hz. Havva ile birlikte cennetten çıkartılıp dünyaya gönderilmiştir. O günden sonra peygamberlikle görevlendirilen Hz. Adem, yeryüzündeki insanlara Allah'ın birliğini ve tekliğini anlatmıştır.

Kendisine suhuf gönderilen ikinci peygamber Hz. Şit'tir. Hz. Adem ile Havva'nın çocuğu olan Hz. Şit'in adı Kuran'da geçmez. Kendisine 50 sayfa suhuf indirilmiştir.

Haberin Devamı

Hz. İbrahim, Ulu'l Azm peygamberleri arasında yer alır. Kabe'yi inşa eden Hz. İbrahim'e 10 sayfalık vahiy gönderilmiştir. Kendisine suhuf gönderilen son peygamber ise Hz. İdris'tir.

Günümüzde herhangi bir suhuf örneği bulunmamaktadır. Bununla birlikte birçok hadis kaynağında suhuf hakkında detaylı bilgiler veriliyor. Allah'ın sayfalar halinde gönderdiği vahiyler, peygamberlere yol gösterici olmuştur. Her biri, Allah katından inen diğer vahiyler gibi, insanları doğru yola ileten birer mesajdır.