Eğitim Sünepe Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Sünepe Kime Denir?

Sünepe Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Sünepe Kime Denir?

13.06.2021 - 03:45 | Son Güncellenme:

Sünepe kelimesi birbirine benzeyen pek çok anlam taşımaktadır. TDK sözlük anlamı kılıksız, uyuşuk, sümsük kimse demektir. Bu şeklide nitelendirilen kimselere ise sünepe denilmektedir. Sünepe kelimesinin tam olarak ne ifade ettiğini anlamak adına uyuşuk ve kılıksız kelimelerine dair detaylar.

Sünepe Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir Sünepe Kime Denir


Sünepe kelimesinin kökeni Hint- Avrupa dillerine dayanmaktadır. Bu dil ailesinden Türkçeye geçen kelime, günlük yaşamda sıklıkla kullanılmaktadır.

Sünepe Nedir?

TDK'ye göre kılıksız ve uyuşuk anlamlarını taşıyan sünepe kelimesini, bulunduğu anlam öbeği içinde anlamak gerekmektedir. Uyuşuk, duyumsayamaz ve devinemez duruma gelmiş olmayı simgelemektedir. Bu durumda olan kişilere de uyuşuk kimse denilir.

Uyuşuk kelimesinin anlamına bakıldığında sünepe ile aynı anlam doğrultusunda olduğu görülmektedir.

Sünepe Kime Denilir?

Uyuşuk kimseden yola çıkılarak sünepe kimse hakkında açıklama yapılabilmektedir. Devinimsiz, miskin, tembel kişilere uyuşuk kimse denilmektedir. Sünepe de uyuşuk, pısırık, mıymıntı kimseleri ifade etmektedir.

Mıymıntı, pısırık gibi kelimeler aynı anlamları kapsayabilmektedirler. Sünepe kelimesinin cümle içindeki kullanımına ilk olarak Orhan Kemal'in Cemile adlı romanında rastlanılmaktadır. Bu romanda başkalarının ve yapılan haksızlıklar karşısında susan kimse, sünepe olarak ifade edilmektedir.