Eğitim Tarih Öncesi Çağlar Kaça Ayrılır? Sırasıyla İsimleri Ve Özellikleri

Tarih Öncesi Çağlar Kaça Ayrılır? Sırasıyla İsimleri Ve Özellikleri

02.04.2021 - 12:40 | Son Güncellenme:

Tarihten günümüze kadar birçok çağ yaşanmıştır. Bu çağların özellikleri ise birbirinden farklıdır. Her çağda çok önemli olaylar olduğu söylenebilir. Özellikle sanat tarihi okuyan kişiler için tarih öncesi çağlar her zaman merak konusu olmuştur. Sizler için Tarih öncesi çağlar kaça ayrılır? Sırasıyla isimleri ve özellikleri nelerdir? Tüm detayları ile derledik.

Tarih Öncesi Çağlar Kaça Ayrılır Sırasıyla İsimleri Ve Özellikleri

 Tarih öncesinde yaşanan çağlar farklı isimler ile anılmıştır. Bu çağların tarihleri ise sırayla belirlenmiştir. Her çağda yaşanan oldukça farklı olaylar vardır. Ayrıca çağlar ilerledikçe insanlık tarihi gelişmiştir.

Haberin Devamı

 Tarih Öncesi Çağlar Kaça Ayrılır? 

 Tarih öncesi çağlar 5 ana başlığa ayrılmıştır. Bu çağlar sırasıyla şu şekildedir;

 - Paleolitik Çağ (MÖ 2.000.000 - MÖ 10000)

 - Mezolitik Çağ (MÖ 10.000 - MÖ 8000)

 - Neolitik Çağ (MÖ 8000 - MÖ 5500)

 - Kalkolitik Çağ (Taş - Bakır Çağı MÖ 5500 - MÖ 3000)

 - Maden Çağları (MÖ 3000 - MÖ 1200)

 Tarih Öncesi Çağlar'ın Sırasıyla İsimleri ve Özellikleri 

Paleolitik Çağ (MÖ 2.000.000 - MÖ 10000)

 En uzun süren çağ olduğunu söyleyebiliriz. Bu çağın Buzul Çağı olarak değerlendirildiği de olmuştur. İnsanlık tarihi bu çağda çok geç gelişmeye başlamıştır. İlkel insanların yaşadığı bu çağda hayvanlar yakalanıp öldürülmüş ve bitkiler toplanmıştır. Çağın sonuna doğru ateş bulunmuştur.

Mezolitik Çağ (MÖ 10.000 - MÖ 8000)

Haberin Devamı

 Paleolitik çağa benzer özellikleri olan bu çağda çakmak taşından yapılmış aletlerle rastlanır. Yaşam mağaralarda devam etmiştir. 

Neolitik Çağ (MÖ 8000 - MÖ 5500)

 Bu dönemde insanlar üretici yaşama geçmeye başlamıştır. Yerleşik yaşama geçilerek köyler kurulmaya başlanmıştır. Ayrıca hayvan türleri evcilleştirilmiştir. 

 ​​​​​​İnanç sistemi bu çağda gelişmiştir. Ana tanrıça Kybele inancı ortaya çıkmıştır. Buda oldukça önemli bir gelişme olmuştur. Diğer önemli bir gelişme ise takas usulü ticaretin başlaması olmuştur. 

 Kalkolitik Çağ (Taş - Bakır Çağı MÖ 5500 - MÖ 3000)

 Asur Ticaret Kolonileri sayesinde Anadolu'da yazılı tarih devirleri başlamıştır. Ana tanrıça Kybele inancı bu çağda da devam etmiştir. Bu çağın en büyük özelliği hem tarih öncesi devirleri hem de yazılı tarih dönemlerini içermesidir. 

Maden Çağları (MÖ 3000 - MÖ 1200)

a.Bakır Çağı

b.Tunç Çağı

c.Demir Çağı

 Kalkolitik çağın devamı olarak Maden çağları ortaya çıkmıştır. İlk zamanlar bakırdan eşyalar yapılmıştır. Daha sonra ise tunç ve demir geliştirilmiştir. Ana tanrıça Kybele inancı devam etmiş ve ölü gömme geleneği başlamıştır. Yani mezar anlayışı ortaya çıkmıştır.