Eğitim Taş Yünü Nedir? Taş Yünü Nerelerde Kullanılır?

Taş Yünü Nedir? Taş Yünü Nerelerde Kullanılır?

13.06.2021 - 16:25 | Son Güncellenme:

Taş yünü, kaya yünü ismi ile de bilinmektedir. Bu malzeme, volkanik kayaçlardan elde edilmektedir. Yalıtım malzemesi olarak kullanılmaktadır. Taş yünü nedir? Taş yünü nerelerde kullanılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Taş Yünü Nedir Taş Yünü Nerelerde Kullanılır

Volkanik kayaçlar 1600 derecelik sıcaklıklarda eritilerek elyaf haline getirilir. Daha sonrasında ise taş yününe çevrilmektedir. Taş yünü elde edilen volkanik kayaçlar mineral açısından zengin inorganik taşlardır.

Taş Yünü Nedir?

Volkanik kayaçların yüksek ısılarda eritilip yapı malzemesi özelliği kazanmış haline taş yünü ismi verilmektedir. Taş yünü genellikle binaların dış cephelerinde yalıtım malzemesi olarak kullanılmaktadır.

Taş yünü içeriği sebebi ile yangına karşı dayanıklı olması ile de oldukça avantajlıdır. Bu nedenle inşaat sektöründe sıklıkla kullanılan bir yapı malzemesidir. Taş yünü hem ısı hem de ses yalıtımı için kullanılabilen bir malzemedir.

Volkanik kayalar yaklaşık 1400-1600 derecede eritilir. Elyafa çevrilerek taş yünü elde edilir. Taş yünü içerisinde %97 civarında elyaf bulunmaktadır. Isı yalıtım malzemesi olarak en çok tercih edilen malzemelerdir. Elyaf şeklinde olan bazalt farklı şekillerde preslenip boru, şilte, levha olarak üretilmektedir.

Taş Yünü Nerelerde Kullanılır?

Taş yünü pek çok alanda kullanılabilmektedir. Bunlar;

Haberin Devamı

Fırın izolasyonları amacı ile,

Elektrikli ev aletlerinde

Çatıların yapımında

Çelik kapılarda yalıtımı sağlamak için

Dış cephelerde yalıtım amacı ile

Duvar bölme işlemleri için kullanılabilmektedir.

Bu alanlar dışında farklı amaçlar içinde kullanıldığı olmaktadır. Son zamanlarda seracılıkta ve organik tarımda da sıklıkla taş yünü kullanımı dikkat çekmektedir. Bunun sebebi ise taş yününün su tutuculuğu ve hava alması sebebiyledir. Özelliklerinden dolayı elde edilen ürünler de kaliteli olmaktadır. Bunun yanında ısı tasarrufu için de kullanılmaktadır.

Taş yünü en sık binaların yalıtım ve mantolama işlemleri için kullanılır. Bu işlem yapılırken kullanılan harcın boşluklara gelmemesine dikkat edilmesi gerekmektedir.