Eğitim Tebyin Ne Demek? Tebyin Görevi Nedir, Ne Anlama Gelir?

Tebyin Ne Demek? Tebyin Görevi Nedir, Ne Anlama Gelir?

16.06.2021 - 16:01 | Son Güncellenme:

Birçok hadis kaynağına göre Allahu Teala, yeryüzüne 124 bin peygamber göndermiştir. Her peygamberin görevi, kendisine Cebrail ile ulaştırılan vahyi, insanlara eksiksiz bir şekilde ulaştırmaktır. İslam literatüründe bu görev, tebliğ olarak nitelendirilir. Temsil ise, peygamberlerin dinin gerekliliklerini insanlara bizzat yaşayarak göstermesidir. Peygamberlerin diğer görevleri ise teşri ve tebyin olarak tanımlanır. Tebyin görevi nedir ve ne anlama gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Tebyin Ne Demek Tebyin Görevi Nedir, Ne Anlama Gelir

 Başta Hz. Muhammed olmak üzere her peygambere verilen görevlerden biri de teşridir. Teşri kelimesinin sözlük anlamı hüküm koymaktır. Her nebi, Allah'tan gelen vahiyler doğrultusunda var olan hükümleri değiştirmiş ve yeni kurallar koymuştur. Hz. Muhammed'in cahiliye devrine ait birçok geleneği kaldırması, teşri görevine örnek olarak gösterilebilir. 

Haberin Devamı

Tebyin Ne Demek? 

Beyan kelimesinden türetilmiş olan tebyin, bir şeyi herkesin anlayabileceği şekilde açıklamak demektir. Aynı zamanda gizli manaları görünür kılmak anlamına gelen bu sözcük, tüm peygamberlerin görevlerinden biridir. 

Tebyin Görevi Nedir, Ne Anlama Gelir? 

Allah'u Teala, En'am Suresinin 65. ayetinde ''anlasınlar ve saptıkları kötü yoldan dönsünler diye ayetlerimizi bir bir açıklıyoruz'' buyurmuştur. Peygamberlerin, Allah'ın emir ve yasaklarını açıklamasına tebyin denir. Bu görev, aynı zamanda dinin temelini oluşturur. Hz. Muhammed, peygamberliğini ilan ettikten sonra, nazil olan tüm vahiyleri tekrar tekrar açıklamıştır. 

Bazı ayetlerin hem batıni hem de zahiri anlamı olduğu için, bu ayetleri tekrar tekrar okumuş ve detaylı bir şekilde anlatmıştır. 

Haberin Devamı

Mekkelilerin ''ne kadar zekat vereceğiz'' sorularına karşı ''De ki, sana ne kadar infak edeceklerini soruyorlar, de ki ihtiyaçtan fazlasını'' ayeti nazil olmuştur. Peygamber efendimiz, ''ihtiyaçtan fazlasını'' ifadesini tam olarak anlamayan bazı Mekkelilere, ayeti tüm ayrıntılarıyla açıklamıştır. 

Hz. Muhammed, tebyin görevini başarıyla yerine getirmiş ve İslamiyet'in çok kısa bir süre içerisinde tüm dünyaya yayılmasını sağlamıştır.