Eğitim Tedarik Zinciri Nedir, Neden Önemlidir? Tedarik Zincirinin Faydaları Nelerdir?

Tedarik Zinciri Nedir, Neden Önemlidir? Tedarik Zincirinin Faydaları Nelerdir?

09.06.2021 - 15:22 | Son Güncellenme:

Tedarik zinciri yönetimi bir ürün ya da hizmetin üreticiden yola çıkarak tüketiciye uzanan tüm süreçlerin optimize edilmesidir. Bu optimizasyon maliyetleri en aza indirilirken tedarikçi ve müşteri memnuniyetini artırmayı ifade eder. Önceden ERP’nin kurumsal kaynak planlamasının bir parçası gibi görülen tedarik zinciri yönetimi, çok yakın bir zamanda uluslararası alanda başlı başına bir disiplin olarak ortaya çıkmıştır. Tedarik zinciri nedir, neden önemlidir? İşte, tüm detaylar.

Tedarik Zinciri Nedir, Neden Önemlidir Tedarik Zincirinin Faydaları Nelerdir

Tedarik zinciri yönetimi, stok maliyetleri ile planlama ve faaliyet harcamalarını azaltmayı, müşteri hizmetlerini geliştirmeyi, karar alma süreçlerini kısalttığı ve tüm bunların doğal sonucu olarak da rekabet gücünü ortaya çıkardığı için çok önemlidir.

Tedarik Zinciri Nedir?

Tedarik zinciri, bir ürünün üretimi için gerekli olan ham maddenin tedarikinden başlayarak, nihai tüketiciye kadar ulaşmasına kadar gerçekleştirilen tüm lojistik faaliyetlerini ve bu faaliyetler içinde bulunan tüm insanları, teknolojileri ve kaynakları kapsayan süreçlerin tamamını tanımlayan önemli bir kavramdır.

Tedarik Zinciri Neden Önemlidir?

Tedarik zinciri, tüm süreçler boyunca ortaya çıkan bilgi ve malzeme akışına ait olan tüm yönetsel görevleri tanımlar. İşletmelerin karlılığı, verimliliği ve müşteri memnuniyeti için hayati bir öneme sahip olan tedarik zinciri yönetimi ile ilgili aşamalar tedarik zinciri ile yönetilir. İşletmelerin karlılığı için planlamadan siparişe, faturalamadan depo girişine kadar tüm tedarik sürecine hakim olmanız gerekir.

Tedarik Zinciri Faydaları

Haberin Devamı

Sorunsuz ve tam zamanında olarak gerçekleştirilen teslimatlar, müşteri sadakatini ve memnuniyetini önemli ölçüde artırır.

Kaynakların doğru ve etkin bir şekilde kullanılmasını sağlayarak verimliliği artırır.

Düzgün ve planlı bir şekilde işleyen tedarik zinciri yönetimi, maliyetleri düşürücü bir etki doğurur.

Üretiminin devamlılığını sağlar.

Pazarda ortaya çıkan ve ön görülemeyen talep oluşumlarına hızlı bir şekilde cevap verme imkanı sunar.

Müşterilerin istek ve beklentilerine çok hızlı bir şekilde cevap verme imkanı sunar.