Eğitim Tekke Ve Zaviye Nedir? Tekke Ve Zaviyeler Neden Kapatıldı?

Tekke Ve Zaviye Nedir? Tekke Ve Zaviyeler Neden Kapatıldı?

26.03.2021 - 05:43 | Son Güncellenme:

Tekke ve zaviyeler Osmanlı döneminde birçok farklı amaca hizmet ediyordu. Özellikle dönemin önemli kurumları arasında yer almaktadır. Peki Tekke ve Zaviye nedir? Tekke ve Zaviyeler neden kapatıldı? İşte bu konuda merak edilenler.

Tekke Ve Zaviye Nedir Tekke Ve Zaviyeler Neden Kapatıldı


Uzun yıllar Osmanlı döneminde Açık kalan tekke ve zaviyeler, değişik dönemlerde farklı amaçlar altında kullanıldı. Cumhuriyetin kuruluşundan sonra ise tekke ve zaviyelerin kötü amaçlarla kullanılmaya başlaması nedeniyle müdahale edildi. Bu da cumhuriyetin ilerlemesi konusundaki engelin önemli oranda kaldırılmasına etki yaptı.

Tekke ve Zaviye Nedir?

İslam ahlakı ve tasavvuf ilminin öğretildiği, tatbik edildiği yerlere tekke ve zaviye denir. Genel anlamıyla İslamiyet açısından bir eğitim kurumu olarak da ifade etmek mümkün. Burada pek çok kişi eğitim almakta, İslamiyet ile beraber tarih ve yazı da öğrenmektedir. Aynı zamanda eğitim verenlerin yaşadığı ve barındığı yer olarak da ifade edilebilir. O yüzden dönemin en önemli kurumlarından biridir.

Bazı dönemler tekke ve zaviyeler ayrıca sağlık kurumları olarak da kullanıldı. Her ne kadar doğrudan devletin destek verdiği bir kurum olmasa bile, Osmanlı döneminde desteklerle ayakta kalan kurumlardı. Özellikle ilk kurulduğu zamanlarda eğitim ve kültür açısından önemli bir yere sahip yerler olarak öne çıkıyorlar.

Tekke ve Zaviyeler Neden Kapatıldı?

Kurtuluş Savaşı'nın ardından cumhuriyetin kuruluşu ile beraber tekke ve zaviyeler amacından saptı. Yenilik karşıtı simgesi oldular ve dinsel sömürüyü kullanmaya başladılar. Böylece Cumhuriyet'e karşı isyan başlatmak için zaman içerisinde insanların beynini yıkayan bir yer haline geldiler. Artık tasavvuf düşünce, ahlak ve anlayışının öğretildiği yer değillerdi. Bu yüzden 30 Kasım 1925 tarihinde, 677 sayılı kanun ile tekke ve zaviyeler tamamen kapatıldı. Böylece ülkeye zarar veren kişilerin yapacağı isyanlar daha fazla büyümeden bastırılmış oldu.