Eğitim Teorik Kapasite Nedir? Kısaca Teorik Kapasite Nasıl Hesaplanır?

Teorik Kapasite Nedir? Kısaca Teorik Kapasite Nasıl Hesaplanır?

09.06.2021 - 00:30 | Son Güncellenme:

Her sektör açısından firmaların belli bir üretim kapasitesi bulunmaktadır. Tabii yapılan bu kapasite kapsamında farklı inceleme yöntemleri de yer alır. Bunlar içerisinde teorik kapasite en merak edilen konular arasında yer alıyor. Peki teorik kapasite nedir? Kısaca teorik kapasite nasıl hesaplanır? İşte bu konu üzerine merak edilen bilgiler.

Teorik Kapasite Nedir Kısaca Teorik Kapasite Nasıl Hesaplanır

Belli bir hesaplama ile beraber yapılacak olan üretim noktasında sayısal veriler elde edilir. Özellikle uzun vadede yapılan bu hesaplamalar oldukça önemli bir potansiyel teşkil ediyor. Bu konuda özellikle teorik kapasite hesaplaması ve ne olduğu merak edilen konulardan biri olarak öne çıkmaktadır.

Teorik Kapasite Nedir?

Makine ve teçhizat konusunda herhangi bir duraklama ya da arıza olmadan, usta işçilerin elinde üretilebilen en yüksek miktara teorik kapasite denmektedir. Adından da anlaşılacağı üzere değeri üzerinden hesaplanmak suretiyle, bu konuda en yüksek miktarı ne olduğu ortaya çıkarılır. Yani herhangi bir fabrika içerisinde görev alan en iyi ve usta çalışanların, belirli bir zaman çerçevesinde çıkarabileceği en yüksek ve en kaliteli iş miktarı olarak anlatmak mümkündür.

Kısaca Teorik Kapasite Nasıl Hesaplanır?

Kısaca teori kapasite hesaplaması, ‘İşleyiş kesilmeleri’ devreye girmeden yapılan hesaplamalar olarak öne çıkar. Peki bu ne anlama geliyor? Yani teorik kapasite kapsamında uzun süre üretim gerçekleştirme imkânsızdır. Bunun içerisinde onarımlar, beklemeler ve duraklamalar ile bazı ayarlamalar öne çıkar. Ancak bu kesilmeler sayılmadan yapılan hesaplama ile beraber tam üretim ortaya çıkar.

İşletmenin gerçek kapasitesi olan, ‘Pratik kapasite’ miktarı öncelikle hesaplanır. Daha sonra bekleme ve duraklama ile onarım gibi unsurlar üzerine eklenmek suretiyle teori kafeste ortaya çıkarılır. Aynı zamanda yapılacak bir iş konusunda mümkün olmayan kapasite olarak da ifade etmek mümkün. Ancak böylece en yüksek ne kadar iş miktarı çıkabileceği anlaşılabilmektedir.