Eğitim Ticari Kazanç Nedir? Hangi Durumlarda Ticari Kazanç Sayılır?

Ticari Kazanç Nedir? Hangi Durumlarda Ticari Kazanç Sayılır?

09.06.2021 - 02:04 | Son Güncellenme:

Vergi sisteminde kazanç ve iradlar vergilendirilirken Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanununa göre belirlenmektedir. Bu duruma göre kazançlar da sınıflandırılmaktadır. Bunlardan birisi de ticari kazanç olmaktadır. Peki ticari kazanç nedir? Hangi durumlarda ticari kazanç sayılır? Sizlere ticari kazanç sayılan durumları detaylıca derledik.

Ticari Kazanç Nedir Hangi Durumlarda Ticari Kazanç Sayılır

 Gerçek kişilerde kazanç ve iradlar hangi gelir unsurundan elde edildiğine bakılmaktadır. Gelir vergisi kanununda yedi adet gelir unsuru bulunmaktadır. Bunlardan birisi de ticari kazançtır. 

Haberin Devamı

 Ticari Kazanç Nedir?

 Gelir Vergisi Kanununda yedi gelir kazanç ve irad unsuru bulunmaktadır. Bunlardan birisi ticari kazanç olmaktadır. Kanunun 37. maddesine göre ticari kazancın tarifi her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazanç şeklinde tanımlanmıştır.

 Bilanço esasına göre ticari kazanç teşebbüsdeki öz sermayenin hesap dönemi sonucunda ve başında değerleri arasındaki müsbet fark olmaktadır. İşletmeye ilave olunan değerler bu farktan indirilmektedir. Ayrıca işletmede çekilen değerler ise farka ilave olmaktadır.

 Hangi Durumlarda Ticari Kazanç Sayılır?

 İşletmelerin ticari kazanç sağlayabilmeleri için şu unsurları içermelidir:

 - Maden, kireç ve taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri ile tuğla ve kiremit harmanlarının işletmeleri,

Haberin Devamı

 - Coberlik işleri,

 - Özel hastane ve okul gibi yerlerin işletmelerinde,

 - Gayrimenkullerin alım, satım ve inşa işleri ile devamlı olarak uğraşanların işlerinde,

 - Kendi hesaplarına menkul kıymet alım ve satımı ile devamlı uğraşanların faaliyetlerinde

 - Diş Protezliğinden elde edilen kazançlar,

 - Arazinin satın alınması veya trampa sureti ile iktisap olup iktisap tarihinden itibaren 5 yıl içinde parsellenerek bu zaman içerisinde veya daha sonraki zamanda tamamen veya kısmen satılmasından elde edilen kazançlar ticari kazanç olarak sayılmaktadır. 

 - Kollektif ortaklarda ortakların adi veya eshamlı komandit ortaklıklarda komandite ortakların kardan aldıkları paylar ise ticari kazanç hükmünde olmaktadır.