Eğitim Titanyum Dioksit Nedir? Nerelerde Kullanılır Ve Zararları Nelerdir?

Titanyum Dioksit Nedir? Nerelerde Kullanılır Ve Zararları Nelerdir?

13.06.2021 - 16:30 | Son Güncellenme:

Günlük yaşamda kullanılan birçok farklı ürün açısından titanyum dioksit öne çıkar. Sağladığı özellikler ile beraber merak edilen konular içerisinde yer alıyor. Peki Titanyum dioksit nedir? Nerelerde kullanılır ve zararları nelerdir? İşte bu konu üzerine merak edilen bilgiler.

Titanyum Dioksit Nedir Nerelerde Kullanılır Ve Zararları Nelerdir

Birçok farklı üründe sağladığı özellikler nedeniyle günümüzde titanyum dioksit yaygın şekilde kullanılmaktadır. Tabii kullanılan bu maddenin zararlı olup olmadığı ve nerelerde kullanıldığı da merak ediliyor.

Titanyum Dioksit Nedir?

Titanyum dioksit bir gıda katkı maddesidir. Aynı zamanda E171 kodu üzerinden bilinir ve bu kod doğrultusunda kullanılır. Nem tutucu ve renklendirici özellikleri ile beraber, boyar madde amacı altında değerlendirilir. Ayrıca beyaz renkli maddeler üzerinden parlaklık arttırıcı bir etkisi bulunduğunu da eklemek mümkün.

Titanyum Dioksit Nerelerde Kullanılır?

Titanyum dioksit hakkında merak edilen konulardan biri nerelerde ve hangi maddelerde kullanıldığıdır. Daha çok gıda tür ürünlerde kullanılır. Özellikle şekerlemeler ile beraber hazır tatlılar ya da sakızlarda çok fazla kullanıldığını dile getirmek mümkün.

Renk arttırıcı bir özellik olduğu için parlaklık etkisi sağlar. Aynı zamanda özellikle boyar bir madde oluşturduğu için yaygın şekilde kullanılmaktadır. Bu amaçlar altında günümüzde birçok farklı üründe bir katkı maddesi olarak değerlendirilir.

Titanyum Dioksit Zararları Nelerdir?

Titanyum dioksit vücuda nanoparçacıklar şeklinde giriş yapar. Bu da zaman içerisinde vücudun farklı bölgelerinde birikime sebep olabilir. Özellikle soluduğu zaman astım ile beraber inflamasyon gibi rahatsızlıklar yaratabilmektedir. Zira bu konuda püskürtmeli güneş koruyucularının yasaklanlanma konusu son dönemlerde yaygın şekilde dile getirilmektedir. Bu sebepten dolayı astım ve benzeri rahatsızlığı olan kişilerin, bu tür gıda katkı maddeleri olan ürünleri kullanmaması konusuna dikkat etmesi gerektiği dile getirilir. Bunun dışında herhangi bir yan etki olmadan, günümüzde gıda ürünlerinde katkı maddesi şeklinde kullanılmaktadır.