Eğitim Toplu Taşıma Araçları Nelerdir? İsimleri Ve Özellikleri İle Toplu Taşıma Araçları

Toplu Taşıma Araçları Nelerdir? İsimleri Ve Özellikleri İle Toplu Taşıma Araçları

03.04.2021 - 15:46 | Son Güncellenme:

Toplu taşıma araçları bir yerden bir yere gitmek açısından kamu adına görev sağlayan araçlardır. Kamuya bağlı olan bu araçlar herkesin ortak malı olarak bilinmektedir. Toplu taşıma araçları bir şehrin trafik düzenini de sağlamaktadır. Birçok insanın aynı anda seyahat etmesini sağlayan toplu taşıma araçları ise merak edilmektedir. Peki toplu taşıma araçları nelerdir? İsimleri ve özellikleri ile toplu taşıma araçları nelerdir? İşte toplu taşıma araçları ile ilgili tüm detaylar.

Toplu Taşıma Araçları Nelerdir İsimleri Ve Özellikleri İle Toplu Taşıma Araçları

 Toplu taşıma araçları kişisel araç kullanımını az seviyeye indirmek ve trafik düzenini daha çok rahatlatmak açısından kamuya bağlı olarak bilinen kamu mallarıdır. Toplu taşıma araçları hem karada hem denizde hem de havada olabilirler.

Haberin Devamı

 Toplu Taşıma Araçları Nelerdir?

 - Otobüs

 - Feribot

 - Yolcu Uçağı

 - Minibüs

 - Midibüs

 - Metrobüs

 - Metro

 - Tramvay

 - Tren

 - Teleferik

 - Fayton

 İsimleri ve Özellikleri İle Toplu Taşıma Araçları

 1) Otobüs

 Otobüs en yaygın toplu taşıma araçlarından bir tanesidir. Bir şehirde bir ilçeden bir diğer ilçeye yolcu taşımayı sağlayan ya da şehirlerarası yolcu taşımayı sağlayan bir toplu taşıma aracıdır. Otobüslerin yolcu taşıma kapasitesi de değişkenlik göstermektedir. Saatlik 120 kilometre hıza ulaşabilen otobüsler şehrin trafiği açısından önemli bir konumda bulunmaktadır. Otobüsler hem özel hem de kamuya bağlı olabilmektedir. Otobüsler türüne göre de özellikleri değişmektedir. Bazı otobüsler çift katlı otobüs olabilmektedir.

Haberin Devamı

 2) Feribot

 Deniz yolcu taşımacılığı açısından feribot da bir toplu taşıma aracıdır. Feribot hem araç hem de yolcu taşımayı sağlar. Araç ile seyahat eden yolcular için de feribot yine bir diğer toplu taşıma aracı olarak bilinmektedir. Feribot arabalı vapur olarak da bilinmektedir. Vapurların araçlı olanlarına genel olarak feribot denilmektedir.

 3) Minibüs

 Otobüsten farklı olarak daha hızlı fakat daha az yolcu taşımayı sağlayan toplu taşıma araçlarına denilmektedir. Minibüs şehir trafiğinde yine önemli bir konumda bulunmaktadır. Kısa mesafeli ulaşımlarda minibüs birincil tercih sebebi olarak bilinmektedir. Minibüs hem oturarak hem de ayakta yolcu taşıma imkanı sunmaktadır.

 4) Yolcu Uçağı

 Toplu taşıma araçlarında en hızlı olan taşımacılığı sağlayan araçlara yolcu uçağı denir. Yolcu uçağı şehirlerarası ya da ülkeler arası seyahat etmeyi imkan kılan araçlardan oluşmaktadır. Yolcu uçağı mesafeleri daha kısa sürede kat etmeyi sağlayan havada giden en önemli toplu taşıma araçlarından oluşmaktadır. Yolcu uçağı sadece yolcu ve yolcu valizlerini taşımak amacı ile kullanılan uçaklara denmektedir.