Eğitim Tpn Nedir, Ne İşe Yarar? Tpn Açılımı Nedir, İçeriğinde Neler Var?

Tpn Nedir, Ne İşe Yarar? Tpn Açılımı Nedir, İçeriğinde Neler Var?

29.03.2021 - 15:06 | Son Güncellenme:

Yemek yiyemiyorsak nasıl hayatta kalabiliriz? Besinler vücudumuza hangi yöntemlerle girebilir? İşte bu tip soruların cevabı TPN’dir. Peki TPN nedir, ne işe yarar ve içeriğinde neler var? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Tpn Nedir, Ne İşe Yarar Tpn Açılımı Nedir, İçeriğinde Neler Var

TPN, genellikle bir periferik olarak yerleştirilmiş merkezi kateter hattı aracılığıyla bir damara uygulanır. Fakat aynı zamanda bir merkezi hat veya port-a-kat yoluyla da uygulanabilir.

TPN Nedir, Ne İşe Yarar?

Sağlıklı bireyler beslenmelerini sindirim sistemi veya "enteral" yoldan alırlar. Bu nedenle, "parenteral", beslenme elde etmek için sindirim sistemi dışında bir yolun kullanıldığı anlamına gelir. Herhangi bir nedenle sindirim sisteminden yeterli beslenemeyen hastalara TPN istenir. Bunun nedeni sindirim sistemindeki bir tıkanma veya sızıntı olabilir.

Bazı hastalarda, muhtemelen kısa bağırsak sendromu nedeniyle emilim sorunları da vardır. Kısacası, sindirim sistemi işlevsel olmadığında, hastaların yeterli beslenmeyi sürdürmesi için TPN gereklidir.

TPN Açılımı Nedir, İçeriğinde Neler Var?

TPN, Toplam Parenteral Beslenme anlamına gelir. TPN formülü, eczacılar, hemşireler ve diyetisyenler dahil olmak üzere İnfüzyon Çözümleri ekibi tarafından izlenir. Formül, laboratuvar belirteçlerine ve hastalık durumunun ilerlemesine göre gerektiği şekilde ayarlanabilir. TPN yönetiminin oranı da bazı durumlarda değiştirilebilir. Genel olarak, hastalar başlangıçta sürekli bir döngüde başlatılır ve 24 saatlik bir süre boyunca TPN'leri verilir.

Hastalar sorunları çözülene kadar haftalarca veya aylarca TPN'de kalabilir. Terapi süresince hastalar ağızdan herhangi bir şey alabilir veya alamayabilir. Durum ne olursa olsun, oral yolla herhangi bir önemli beslenme alamayacaklardır.

Hastalar başka herhangi bir gerçek beslenme biçimi almadığından, TPN formülünün bir vücudun sağlıklı olması için ihtiyaç duyduğu tüm temel besinleri içermesi gerekir. Buna proteinler, karbonhidratlar, yağlar, elektrolitler, vitaminler ve mineraller dahildir. TPN'nin kendisi 2-3 litrelik bir torba içinde gelir ve çoğu hasta günde bir torba infüze eder.