29.03.2021 - 15:09 | Son Güncellenme:
Transformasyon, ilk olarak 1927 yılında keşfedilmiştir. Özellikle tıp alanında sıkça bahsedilir. Bu yüzden mutlaka anlamı ve ne işe yaradığı bilinmesi gereken işlemler arasında yer alır.
Transformasyon Nedir?
Transformasyon, aslında bir değişimi bir dönüşümü ifade eder bizlere. Daha detaylı anlamını açıklayacak olursak; DNA incelemelerinde karşımıza çıkar. Bir hücre içerisine yabancı bir genin girmesi ile birlikte hücrenin genomu bütünleşir. Bu işlem sonucu hücrede gen değişikliği gerçekleşir. Bu duruma da transformasyon denir.
Gen transferi olarak da bilenen transformasyon işlemi, ancak kompetent bakteri hücreleri ile gerçekleşir. Bazı yerlerde transformasyon yerine sıfat hali olan transforme kelimesi de kullanılır.
Biyoloji ve Tıpta Transformasyon Nasıl Kullanılır?
Biyolojide transformasyon, gen değişikliğini incelemek için kullanılır. Yani bir bitki üzerinde ya da bir hayvan üzerinde bulunan hücreler için de transformasyon oluşabilir. Bu durumu biyoloji inceler. Tıpta ise transformasyon daha çok tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Bir hücre içerisine dışarıdan bakteri hücresi alınarak hücre geninin değişmesi işlemi olan transformasyon da hücre tedavi edilir. Bu durum aslında antibiyotik ilaçların sağladığı tedavidir.
Zarar görmüş hücrelere antibiyotik yolu ile dışarıdan bakteri DNA'sı sağlanır. Böylece hasta ve zarar görmüş hücre, kompetent halde olan bakteri hücresini içerisine kabul eder. Burada içeri giren yabancı gen ile mevcut hücre geni birleşerek yeni ve sağlıklı bir DNA oluşturur.