13.12.2021 - 01:55 | Son Güncellenme:
Güç elektroniğinin gelişmesi için çok önemli bazı rolleri vardır. Bu nedenle de 2000 V ve 3300 A değerlerine kadar çalışabilen tristörler şeklinde geliştirilmiştir.
Tristör Nedir?
Tristörler güç elektroniği devrelerinde hızlı anahtarlama görevi için tercih edilen, dört yarı iletken maddenin bileşiminden meydana gelen bir devre elemanıdır. Tristörlere Silikon Kontrollü Doğrultucu manasına gelen SCR (Silicon Controlled Rectifiers) ismi verilir. Tristörlerin yapısı ve birbirini izleyen N tipi ve P tipi dört yarı iletken tabakasından da meydana gelir.
Tristör Çeşitleri Nelerdir?
Kullanım alanlarına göre pek çok tristör çeşidi bulunur. Temel olarak bu trisyörler, iki farklı çeşitte incelenirler. Bunlar ise, akımı çift yönlü akım ileten tristörler vetek yönde ileten tristörlerdir.
Tristör Özellikleri ve Görevleri Nelerdir?
Tristörlerin üç bacağından ikisi, P tipi yarı iletken kısımda yer alan anot ve N tipi yarı iletken kısımdaki katota ile katot P tipi yarı iletken tarafından çıkarılan Gate bacağıdır. Sağda bulunan tristörün sembolü gösterilir. Tristörün yarı iletken tabakaları ise, farklı kalınlıklarda oldukları ve değişik oranlarda katkılandırıldıkları için iletkenlikleri de birbirinden oldukça farklıdır.