Eğitim Trityum Nedir, Ne İşe Yarar? Trityum Nerelerde Kullanılır?

Trityum Nedir, Ne İşe Yarar? Trityum Nerelerde Kullanılır?

27.03.2022 - 03:54 | Son Güncellenme:

Trityum, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem teşkil eden konular arasındadır. Bu bakımdan Trityum nedir öğrenebilir ve ne işe yaradığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Trityum nedir, ne işe yarar? Trityum nerelerde kullanılır tüm detaylarıyla derledik.

Trityum Nedir, Ne İşe Yarar Trityum Nerelerde Kullanılır


Trityum hidrojenin radyoaktif olan izotopudur. Trityumun sembolü ³H ya da T olarak bilinmektedir.

Trityum Nedir, Ne İşe Yarar?

Hidrojen molekülünden elde edilen doğal bir izotop olan trityum oldukça radyoaktif olması ile bilinir. Enerji üretimi ve nükleer yakıt karışımının en önemli parçası olarak kullanılır. Trityum, bir proton ve iki adet nötrondan oluşmaktadır. Bu sayede nükleer füzyon enerji üretimi için kullanılır. Nükleer fizyonun kullanılması için yüksek derece bir sıcaklığın ve basıncın olması gerekir. Güneşte doğal bir şekilde kendiliğinden nükleer füzyon meydana gelir. Trityumun oluşumu atmosferdeki kozmik ışınların bir sonucudur ve doğal olarak meydana gelir. İlk kez 1934 senesinde Ernest Rutherford tarafından bulunmuştur. İlk çalışmalar her ne kadar hidrojen molekülleri ile yapılsa da bunun sonucunda izotoplar izole edilemedi. Sonrasında radyoaktif olması da karakterize edildi ve izotoplardan ayrılana kadar deneyler gerçekleştirildi.

Trityum Nerelerde Kullanılır?

Trityum temel olarak nükleer enerji, elektrik enerjisi ve deniz biyolojisinde kullanılır. Trityumun kullanımı şu şekildedir:

Haberin Devamı

Nükleer Enerji: En önemli kullanım alanı nükleer enerjisidir. Santrallerde enerji üretimini yönlendirmesi için nükleer yakıtların bir parçası olarak Trityum kullanılır Birçok endüstriyel sektörde de Trityum kullanılır. Kimyasal alanda trityumun meydana getirdiği nükleer reaksiyonların da elde edilmesi mümkündür. Kitle imha silahlarının üretilmesi için de kullanılır. Bu silahların üretimi ile nükleer bomba yapılması mümkündür. Trityum döteryum ile birleştiği zaman nükleer fizyon süreçleri başlar.

Elektrik Enerjisi Ve Deniz Biyolojisi: Elektrik enerjisini üretmek için büyük kapasiteli atomik pil imalatında trityum kullanılır. Elektrik enerjisi herhangi bir depolama biçimi olarak kullanılabilir. Deniz biyolojisi için de Trityum oldukça faydalıdır. Okyanusların evrimi incelenmesi için trityum oldukça önemlidir.

Haberin Devamı

Trityum, atmosferde hidrojenin 1018'de biri kadar kullanılan bir maddedir. Yeryüzünün yaklaşık olarak 1 kg trityuma sahip olduğu bilinir. Trityum sayesinde hidrojenlendirme ve aynı zamanda reaksiyon değişimlerini gözlemlemek mümkündür. Biyokimya çalışmalarında, gıdalarda, ilaçlarda ve hormonlarda da trityum kullanılır. Stilbene trityum ile de kendiliğinde ışınlama yapan maddeyi elde etmek mümkündür. Suyun buharlaşma ve sonucunda yağmur olup yağmasının zamanını bulmak için içerisinde trityum olan su kullanılır. Bu sayede yağmurun ne zaman yağacağı hesaplanır.