EğitimTüremiş Kelime Nedir? Türemiş Kelimeler İle İlgili Örnek Cümleler

Türemiş Kelime Nedir? Türemiş Kelimeler İle İlgili Örnek Cümleler

29.03.2021 - 01:10 | Son Güncellenme:

Dil bilgisi açısından bakıldığı vakit günümüzde birçok farklı kelime türü bulunur. Her kelime türü hem günlük yaşamda hem de okul için büyük öneme sahiptir. Peki türemiş kelime nedir? Türemiş kelimeler ile ilgili örnek cümleler üzerine bilgiler.

Türemiş Kelime Nedir Türemiş Kelimeler İle İlgili Örnek Cümleler

Basit kelime birleşik kelime ile beraber aynı zamanda türemiş kelimeler bulunur. Dilbilgisi temeli çok fazla bilinmese bile, günlük yaşamda türemiş kelimeler yaygın şekilde kullanılmaktadır. Aynı zamanda öğrenciler için cümle içerisinde sınavlarda çok çıkan konulardan biridir.

Haberin Devamı

 Türemiş Kelime Nedir?

 Gövde ve kök halindeki kelimeleri yapım ekleri getirmek suretiyle hazırlanmış olan sözcüklere türemiş kelime denir. Özellikle bu kelimeler sonlarına bazı ekler almak suretiyle oluşturulur. Daha sonra amaca uygun biçimde farklı cümleler kapsamında kullanım imkanı verir. Daha önemlisi aldıkları ekleri ile beraber, türemiş kelimeler yeni bir anlam ortaya çıkarır. Bu unutulmaması gereken en önemli unsurlardan biridir.

 Bu doğrultuda kök halindeki sözcükler isim, fiil, sıfat ve zamir ile zarf olabilir. Yani kök halindeki kelimeler yapım eki alması ile beraber farklı anlamda üzerinden bir düzen oluşturabilir.

 Türemiş Kelimeler ile İlgili Örnek Cümleler

 Türemiş kelimeler kullanmak suretiyle birbirinden farklı cümleler kurmak mümkün.

Haberin Devamı

 ‘’Bu yemek çok tuzlu olmuştu.’’

 ‘’Bugün gittiğimiz yerde birçok demirci gördük.’’

 ‘’Mutlaka apartmandaki kömürlük temizlenmeli.’’

 ‘’Bu çocuk gerçekten çok akıllı biri.’’

 ‘’Bu benim gördüğüm en güzel şekerlik diyebilirim.’’

 Görüldüğü üzere kök kelimeler belli bir yapım eki almak suretiyle, birçok farklı türemiş kelime oluşturuyor. Siyahla çizilmiş olan bu kelimeler köken olarak farklı bir anlama sahiptir. Ancak belli bir yapım eki aldıktan sonra anlamı değişkenlik gösterir. Böylece cümle içerisinde amaca uygun olarak kullanma olanağı sağlamaktadır. Dil bilgisinin en önemli konuları içerisinde yer aldığını söylemek gerekir.