Eğitim Türkiye mesleki eğitimde örnek

Türkiye mesleki eğitimde örnek

09.08.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin mesleki eğitimde büyük başarı hikâyesi yazdığını belirten Bakan Özer, İstanbul’da tüm OECD ülkelerinin katılımıyla bir mesleki eğitim zirvesi düzenleneceğini açıkladı. Özer, Türkiye’nin birilerinin akıl verdiği ülkeden deneyimlerini diğer OECD ülkelerine aktaran ülke konumuna geldiğinin altını çizdi.

Türkiye mesleki eğitimde örnek

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, dün Ankara Gölbaşı’nda yer alan Mogan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli’nde düzenlenen Mesleki ve Teknik Eğitim Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. 81 ilin milli eğitim müdürü ve mesleki ve teknik eğitimden sorumlu yöneticileriyle bir araya gelen Bakan Özer, toplantıdaki konuşmasında mesleki eğitimde atılan adımlar ve hedeflerle ilgili bilgi verdi.

Haberin Devamı

İSTANBUL’DA ZİRVE

Geçen aylarda “Eğitimin Dönüştürülmesi Ön Zirvesi”ne katılmak üzere gittiği Paris’te Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) Genel Sekreteri Mathias Cormann ile bir araya geldiğini hatırlatan Bakan Özer, Cormann’ın Türkiye’nin eğitim alanında son 20 yılda önemli ilerlemeler kaydettiğini, bunun bölgedeki diğer ülkelere ilham olması gerektiğini söylediğini belirtti. Türkiye’nin eğitim alanındaki başarısının Paris’ten görüldüğünü ama ülke içinde bazı kesimlerce görülemediğini dile getiren Özer, OECD Genel Sekreteri’nin Türkiye’nin deneyimini tüm üye ülkelere aktarmak için öneride bulunduğunu kaydetti ve ekledi: “OECD Genel Sekreteri dedi ki bunu tüm OECD ülkelerine anlatalım. OECD ülkelerinin farklı güzel örnekler var. Muhtemelen ekim ya da kasım ayı içinde, şu anda süreç devam ediyor. İstanbul’da tüm OECD ülkelerinin katılımıyla bir mesleki eğitim zirvesi olacak ev sahipliğimizde. İnşallah, o zirvede de hep birlikte olacağız.” Değerlendirme toplantısının zirvenin ön hazırlığı olduğunu söyleyen Özer, “Hem mevcut yapılanların kayda geçirilmesi hem de nasıl yeni açılımlarla o zirvede diğer ülkelere neler yapabilecekleriyle ilgili yol gösterme, rehberlik yapma anlamında da önemli bir değerlendirme toplantısı olacaktır. Türkiye, birilerinin akıl verdiği ülkeden deneyimlerini, kazanımlarını diğer OECD ülkelerine anlatan ülke konumuna gelmiştir. Bu gerçekten kıvanç duyulacak bir başarı hikâyesidir” dedi.

Haberin Devamı

‘ÜRETİM KAPASİTESİ ARTTI’

Türkiye’nin mesleki eğitimde önemli başarılara imza attığını, artık bu deneyimi gönül coğrafyasındaki ülkelere de açtıklarını belirten Özer, “Mesleki eğitim vermiş olduğumuz tüm alanlarda eğitimi, üretimle ilişkilendirdik ve onun en son halkası olarak istihdamı dâhil ettik. Üretim kapasitesini sürekli artırdık, artırmak için çırpındık. 2021 yılını 1 milyar 162 milyonla kapattık. Şimdi üretim kapasitesini artırmanın birinci avantajı olarak mesleki eğitimde kalite arttı. İkinci en kritik nokta, öğretmen ve öğrencilerimiz üretime yapmış olduğu katkılar ölçüsünde paylarını aldılar” diye konuştu.

Haberin Devamı

7 BİN 700 ÜRÜN TESCİLLENDİ

Dünyayla rekabet kapasitesini artırmak için fikri mülkiyetin önemine de değinen Özer, Türkiye Patent ve Marka Kurumu ile iş birliği yaparak okullardaki farkındalığı artırmaya çalıştıklarını, okulları Ar-Ge merkezine dönüştürerek sürekli desteklemeye devam ettiklerini söyledi. Yıllık 2.9 ürün tescilinden bugün itibarıyla 7 bin 700 ürünün tescilinin alındığını vurgulayan Özer, bu ürünlerin ticarileşmesine de büyük önem verdiklerini, ilk kez 74 ürünün ticarileşmesinin sağlandığını belirtti.

‘OKULLAR KESİNLİKLE BAĞIŞ ALMAYACAK’

Türkiye mesleki eğitimde örnek

Mesleki ve Teknik Eğitim Değerlendirme Toplantısı’nın ardından Pursaklar’daki Şehit İlhami Özenç Ortaokulu’nun açılış törenine katılan Bakan Özer, konuşmasında kronik bir problem hâline gelen kayıtlardaki bağış konusunu ortadan kaldırmak istediklerinin altını çizdi. Tüm illerde, tüm il müdürlerini alarma geçirdiklerini belirten Özer, “Okul yöneticilerimiz kesinlikle okula kayıtlarla bağış almayacak. Bir veli isterse okulun güçlenmesi için okul aile birliğine bağış yapabilir. Ama kayıtla kesinlikle ilişkilendirilmeyecek. Yanlışlık yapan 65 okulumuza teftiş kurulumuz gerekli incelemeleri yapıyor” dedi. Özer, konuşmasında uzman ve başöğretmenlik için başvuran 614 bin öğretmenden yaklaşık 90 bine yakınının yüksek lisans ve doktora diploması olduğu için sınavdan muaf olduğunu kaydederek, şunları söyledi: “Öğretmenlerimiz müsterih olsunlar, inşallah bu süreç çok suhuletli bir şekilde bitecek ve 2023 yılında çok büyük sayıda uzman öğretmen ve başöğretmenle Milli Eğitim Bakanlığı, çok daha güçlü bir şekilde yoluna devam edecektir.”