EğitimTutarlılık Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Felsefede Tutarlılık Ne Anlama Gelir?

Tutarlılık Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Felsefede Tutarlılık Ne Anlama Gelir?

01.06.2021 - 14:20 | Son Güncellenme:

Kişiye ait görüşlerin ya da söylemlerin kendi içerisinde çelişmemesine tutarlılık denir. Örneğin birinin en büyük sinema yönetmenleri Avrupa'dan çıkmıştır deyip daha sonra Amerikalı ya da Avustralyalı yönetmenlerin isimlerini sıralaması, tutarlı değildir. Felsefede de önemli bir yer tutan tutarlılık kavramı, bilgilerin, fikirlerin ve duyguların belli bir mantık çerçevesi içerisinde olması demektir. TDK'ya göre tutarlılık sözlük anlamı ne demek? Sizin için örnek cümlelerle birlikte detaylı olarak derledik.

Tutarlılık Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek Felsefede Tutarlılık Ne Anlama Gelir

Dilimize Arapçadan geçmiş olan insicam kelimesi İslam filozofları tarafından sıklıkla kullanılmıştır. İnsicam kelimesi, birbirine uyma, tamamlama ve tutarlı olmak anlamına gelir. 

Haberin Devamı

Tutarlılık Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? 

TDK'ya göre tutarlılık, bütünlüğü bozmayacak şekilde uyumlu olmak, birbirleriyle çelişen davranışlar içerisinde olmamak demektir. 

Örnek Cümle: 

''Ondan tutarlılık ve dürüstlük beklemem, çok büyük bir hataymış.''

Felsefede Tutarlılık Ne Anlama Gelir? 

Özellikle bilgi ve varlık felsefesinde tutarlılık büyük bir öneme sahiptir. Bir önermenin geçerli ve doğru olarak kabul edilmesi için öncelikli olarak tutarlı olması gerekir. Bu nedenle bir bilginin sağlaması, tutarlılık ilkesi baz alınarak yapılır.