Eğitim Uyuşmazlık Mahkemesi Nedir? Temel Görevleri Nelerdir?

Uyuşmazlık Mahkemesi Nedir? Temel Görevleri Nelerdir?

10.06.2021 - 03:47 | Son Güncellenme:

Arada köprü görevi görmesi ile beraber uyuşmazlık mahkemeleri büyük bir öneme sahiptir. Köklü bir tarihe sahip olan uyuşmazlık mahkemeleri, adli ve idari yargı organları arasında yer alır. Peki uyuşmazlık mahkemesi nedir? Temel görevleri nelerdir? İşte bu konu üzerine merak edilen bilgiler.

Uyuşmazlık Mahkemesi Nedir Temel Görevleri Nelerdir


Özellikle adli ve idari açıdan yaşanabilen durumlara karşı uyuşmazlık mahkemesi devreye girer. Aynı zamanda Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazılı görüş bildiren ve toplantılara katılan önemli mahkeme kurumları içerisinde yer alır.

Uyuşmazlık Mahkemesi Nedir?

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası çerçevesinde düzenlenmiş olan yüksek bir mahkeme olarak uyuşmazlık mahkemesi öne çıkar. 1945 yılında kurulmuş olan mahkeme 75 yıldır adından da anlaşılacağı üzere, gerekli alanlar için uyuşmazlığın giderilmesinde önemli bir görev üstlenir. Daha detaylı anlatım ile adli ve idari yargı organları arasındaki hüküm ve görev uyuşmazlıklarını kesin olarak çözen mahkeme olduğunu söylemek mümkün. Yüksek mahkeme sıfatına sahiptir ve aldığı kararlar doğrultusunda kesinlik öne çıkar.

Uyuşmazlık Mahkemesi Temel Görevleri Nelerdir?

Uyuşmazlık mahkemesinin temel görevi adli ve idari yargı organları arasındaki sorunları çözüme kavuşturmaktır. Özellikle bu iki yargı arasında yer alan görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözer. Yaşanabilecek olası görev uyuşmazlığı ve hüküm uyuşmazlığı söz konusu olduğunda, eğer daha yüksek bir durum yok ise kesin karar verilir. Özellikle idari yargı davalarında ileri sürülen görevler üzerine itiraz etti olduğu vakit, adli yargı ile yine olumlu görev uyuşmazlığı çıkabilmektedir.

Hem idari hem de adli yargı organları doğrultusunda herhangi bir uyuşmazlık söz konusu olduğu vakit, direkt olarak dava açma durumu söz konusudur. Yüksek mahkeme olduğu için ise açılan davalar üzerinden sonuç kesinlik kazanır. Bu yönüyle en önemli ve güçlü merci organları içerisinde yer alan mahkemelerden birdir.