Eğitim Uzay Kirliliği Nedir, Neden Olur? Uzay Kirliliği Nasıl Engellenebilir?

Uzay Kirliliği Nedir, Neden Olur? Uzay Kirliliği Nasıl Engellenebilir?

16.03.2021 - 15:57 | Son Güncellenme:

Yüzyıllardır uzay herkesin merak ettiği alanlardan birisi olmuştur. Dünya yörüngesinde oturtulan uydular ile günümüzde pek çok teknolojik gelişme sağlanmıştır. Fakat dünya yörüngesinde ömrünü tamamlamış pek çok uydu ve cisim bulunmaktadır. Burada karşımıza uzak kirliliği çıkmaktadır. Peki uzay kirliliği nedir, neden olur? Uzay kirliliği nasıl engellenebilir? Sizlere uzay kirliliği hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Uzay Kirliliği Nedir, Neden Olur Uzay Kirliliği Nasıl Engellenebilir

Uzay kirliliğinin ilk adımı 1957 yılında atılmış olup günümüzde de dünya devletlerinin uzayda farklı amaçlar ile kullandığı ek çok cisim yer almaktadır. Bunların birçoğu ömrünü ve işlevini tamamlamıştır.

Uzay Kirliliği Nedir?

Dünyanın etrafında ve farklı yörüngelerde başıboş bir şekilde dönen ve hiçbir işlevi bulunmayan cisimlerin oluşturduğu kirliliğe uzay kirliliği adı verilmektedir. Uzaya gönderilen cisimlerin belirli bir ömürleri bulunur. Bu ömür sonunda cisimler işlevini bitirip kaderlerine terk edilmektedir. Bu da uzay kirliliğine sebep olmaktadır.

Uzay Kirliliği Neden Olur?

Uzay kirliliğinin nedenleri şunlardır:

- İşlevini tamamlamış olan uyduların uzayda bırakılmaları
- Uzay araçlarının uzayda atıklar bırakması
- Uzay istasyonlarına bırakılan çöpler
- Uzaydaki araçların meteorlar veya diğer uydular ile çarpışması sonucunda bölünmeleri

Uzay Kirliliği Nasıl Engellenir?

Uzayda bulunan araçların ömrünün bitmesinden sonra dünyaya düşmekte veya uzay boşluğuna gönderilmektedir. Bunu önlemek için gönderilecek uydu ve araçların görev sonlarında yok edilebilir yapılması gerekir. Özellikle güneş etkisi ile tamamen buharlaşabilir şekilde yapılmaları uzay kirliliğini engelleyebilir.