10.06.2021 - 03:57 | Son Güncellenme:
Yasama yorumu terimi insanlar tarafından sürekli olarak merak edilen konulardan bir tanesidir. Bu nedenle de hakkında araştırmalar yapılmaktadır. Yasama yorumu, devletlerde yasama organlarında yapılan yorumları anlatmak için kullanılan bir terimdir.
Yasama Yorumu Nedir?
Yasama organı; hukuk kurallarını ortaya koyan kişi ya da kurumlara verilen isimdir. Yasama yorumu metodunda kuralın anlamını, kuralı koyan organ açıklamaktadır. Yasama yorumunun temelini ejus est interpretari cujus est condere ilkesi meydana getirmektedir. İlkeye göre; kanunu kim koyuyorsa yorumunu da o kişinin ya da o organın yapması gerekmektedir.
Genel görüşe göre; yasama yorumunun olabilmesi için devlet anayasası uyarınca yetkinin direkt olarak yasama organına verilmesi gerekir. Yasama yorumunun, diğerlerine göre en mantıklı ve en ideal yorum çeşidi olduğunu savunan uzmanlar da bulunmaktadır. Bu uzmanlar; kanunu koyan kişinin onu en iyi anlayan ve en iyi açıklayabilecek olan kişi olduğunu düşünmektedir.
Tarihte kendi kurallarının başkaları tarafından yanlış anlaşılacağından korkarak bunu engellemek adına hamleler yapmış olan kişiler bulunmaktadır. Justinianus, bu sebeple Codex'e hüküm koymuş ve yorumlamanın sadece kendi hükmü altında olduğunu ifade etmiştir.
Yasama Yorumu Neden ve Ne Zaman Kaldırılmıştır?
1961 yasası, referandum ile yürürlüğe girme özelliğine sahip olan ve bu konuda tek olan anayasadır. 1961 anayasasında yasama, yürütme ve yargı birbirinden ayrılmıştır. Cumhurbaşkanının partisi ile ilişkilerinin kesilmesi sağlanmıştır.
Yasaların kontrolünü sağlamak amacı ile Anayasa Mahkemesi kurulmuştur. Bu sebeple de yasama yorumu bu anayasa ile birlikte kaldırılmıştır. Bunun yerine hakimlik teminatı getirilmiştir. Yürütme yönetim ve kararlar Danıştay denetimine alınmıştır.