Eğitim Yeni rektöre dava

Yeni rektöre dava

04.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yeni rektöre dava

Yeni rektöre dava


NACİ SAPAN Diyarbakır DHA


       Dicle Üniversitesi Rektörlüğü görevine atanan Prof. Dr. Fikri Canoruç'un, 'emniyeti suistimal, kendiliğinden hak alma, Türk Parasını Koruma Yasası'na aykırı davranma ve kaçakçılık' suçlamasıyla Diyarbakır 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan bir davada, 16 sanıkla birlikte yargılandığı, davanın da karar aşamasına geldiği iddia edildi.
       Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Canoruç, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Dicle Üniversitesi Rektörlüğü'ne atanınca tüm dikkatleri üzerinde topladı ve kendisinin 17 sanıklı bir davada yargılanması gündeme geldi. 6 Ağustos'tan sonra DÜ Rektörlüğü koltuğuna oturacak olan Prof. Dr. Canoruç'un da sanıkları arasında bulunduğu 4. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davanın iddianamesinde, 17 sanığın kar etmek amacıyla döviz ticareti yapan Mehmet Hanifi Eryavuz'a verdikleri parayı geri alamadıkları, almak için zor kullandıkları anlatıldı.
       Karar aşamasına gelen davanın iddianamesinde, 17 sanığın, döviz bürosu sahibi Eryavuz'u tehdit ettiği, alacakları karşılığında çek, senet, tapu gibi şeyleri zorla aldıkları, sanık Eryavuz'u alacağına karşılık çek vermesi için silahla zorladıkları kaydedildi.
       İddianamede Prof. Dr. Canoruç'un adının geçtiği bölümde şu ifadeler kullanıldı:
       "Sanıklar Turgay Yaşar, Turgut Yaşar, Erdal Durmaz, Fikri Canoruç, Hanifi Adıgüzel, Mesut Durmuş, Ahmet Baran, Hikmet Baran, Fikret Baran, Aziz Hamamcı ve M. Emin Doğrul'un şahsa karşı cebir kullanarak kendiliğinden hak almak suçunu işledikleri, müştekilerin beyanları, sanıkların beyanı, ev ve işyeri arama tutanakları, emanet makbuzu, ekspertiz raporları ve dosyada mevcut diğer tüm bilgi ve beglelerden anlaşılmaktadır."
       Davada tutuksuz sanık olarak yargılanan Canoruç'un yargılamanın ilk safhasında Diyarbakır 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde sanık sandalyesine çıkarak ifade verdiği, daviz bürosuna parasını kaptırdığını, mağdur ikin sanık durumuna düştüğünü söylediği öğrenildi.

Sezer'e teşekkür

       Dokuz Eylül Üniversitesi'nden sonra Samsun'da da 24 sivil toplum örgütü yerel gazeteye tam sayfa ilan vererek, 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Çakır'ı yeniden atamayan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e teşekkür etti. Tam sayfa ilanda "Cumhurbaşkanımız Sayın Ahmet Necdet Sezer'e adı ulusal Kurtuluş Savaşı ile bütünleşen 19 Mayıs Üniversitesi Rektör seçimlerinde yaptığı tercihten ötürü teşekkür ediyor, yeni rektörümüz Sayın Prof. Dr. Ferit Bernay'ı kutluyor, Atatürkçü, laik, çağdaş, demokrat ve bilimsel bir üniversitenin yaratılması mücadelesinde kendisini Samsun kitle örgütleri olarak destekliyoruz" ifadesi de yer aldı.