Eğitim Yer Çekimi İvmesi Nasıl Bulunur? Formülü Ve Hesaplama Yöntemi

Yer Çekimi İvmesi Nasıl Bulunur? Formülü Ve Hesaplama Yöntemi

08.06.2021 - 01:36 | Son Güncellenme:

Yerçekimi uzayı çevreleyen en önemli unsurlardan biridir. Aynı zamanda uzayı şekillendiren ve tüm evreni dengede tutan yapı olarak da öne çıkar. Peki, yer çekimi ivmesi nasıl bulunur? Formülü ve hesaplama yöntemi üzerine merak edilenler.

Yer Çekimi İvmesi Nasıl Bulunur Formülü Ve Hesaplama Yöntemi

Kütle çekimi etkisi ile yerçekimi ivmesi ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda herhangi bir cismin yerçekimi ivmesi bazı değişkenlere bağlı olarak belirlenir. Böylece yapılacak olan formül üzerinden hesaplama ile beraber, yerçekimi ivmesinin miktarı ortaya çıkarılmaktadır.

Haberin Devamı

 Yer Çekimi İvmesi Nasıl Bulunur? 

 Evrende bulunan bütün maddeler için yerçekimi ivmesi gerçek kabul edilmektedir. Yani bütün maddeler adına yerçekimi kuvveti geçerlidir. Herhangi bir cismin kütle çekim etkisiyle sahip olduğu ivmeye yerçekimi ivmesi denir. Özellikle belirli bir zaman çerçevesinde cisim ivmelenmek suretiyle çok daha güçlü bir noktaya ulaşır. Bunun temelinde ise bütünüyle kütle yerçekimi bulunur. Böylece madde daha yüksek bir hız ve aynı zamanda kütleye sahip hale gelir. Bu sayede kütle yerçekimi ve ağırlık ile beraber yerçekimi ivmesi ortaya çıkmaktadır.

 Yer Çekimi İvmesi Formülü ve Hesaplama Yöntemi

 Fiziğin önemli hesaplama ve formül yapıları içerisinde yerçekimi ivmesi gelmektedir. Özellikle evrene bakıldığı vakit karadelikler ile beraber birçok farklı gezegen üzerinde yerçekimi ivmesi ön plana çıkıyor. Aynı zamanda uzayı şekillendiren ve maddenin hareketinin yönlendiren bir yapı olarak da öne çıkar.

Haberin Devamı

 Kütle çekim ivmesinin birimi dönüşümlü olarak N/kg üzerinden kullanılabilmektedir. Özellikle Kütle çekimi ile beraber ağırlıktan ortaya çıkan Yerçekimi ivmesi konusunda, basınç problemleri üzerinden alternatifte şekilde değerlendirilebilir. Bu doğrultuda ele alınacak formül ile beraber; N = F = m x a ise; kg x m/s², buna bağlı olarak, N/kg = m/s² üzerinden hesaplama işlemi gerçekleştirilebilir. Ele alınacak olan değişkenler ile beraber yerçekimi inmesini bulmak mümkün.