Eğitim Yer Kabuğu Nedir? Yer Kabuğu Kayaçlardan Mı Oluşur, Nelerden Oluşur?

Yer Kabuğu Nedir? Yer Kabuğu Kayaçlardan Mı Oluşur, Nelerden Oluşur?

03.03.2021 - 04:37 | Son Güncellenme:

Yeryüzünün geçmişi milyar yıl önceye dayanmaktadır. Dünya gezegeninin en dış kısmında bulunan yerküreye de yerkabuğu adı verilmektedir. Yerkabuğunun kalınlığı ise bulunduğu bölgeye göre farklılık göstermektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Yer Kabuğu Nedir Yer Kabuğu Kayaçlardan Mı Oluşur, Nelerden Oluşur


Yer kabuğunun en kalın olduğu kısım kara parçalarının olduğu kısımdır. En ince olduğu yer ise okyanus ve denizin dibinde olan bölümdür. Yerkabuğunun ortalama kalınlığı ise 33 km olarak belirtilmiştir. Yerkabuğu yerine farklı isimlerde kullanılmaktadır. Yerkabuğuna litosfer veya taş kürede denilebilmektedir.

Yer Kabuğu Nedir?

Dünya adı verilen gezegenimizin en dış kısmına yer kabuğu adı verilmektedir. Gezegene Theia çarpması sonucu dünyadaki mineral ve madenler eriyerek birbirine karıştı. Yaşanan çarpışma sonucu ise yer kabuğunun yapısı değişiklik gösterdi. Oluşan ısı ve basınç sonucunda ise kayalar başkalaşıma uğradı. Tüm bunların sonucunda ise bazalt ve granit olmak üzere iki kaya türü ortaya çıktı.

Yer Kabuğu Kayaçlardan Mı Oluşur?

Yer kabuğunun kalınlığı her yerde aynı değildir. Yer kabuğunun en kalın olduğu yer karaların olduğu bölümdür. Deniz ve okyanusların tabanında ise yer kabuğu incedir. Yer kabuğu kimyasal yapısı ve yoğunluğu farklı olan iki farklı bölümden oluşur. Granit olan yer kabuğu kayaçlardan oluşmaktadır. Bir de bazalt yapılı olan yer kabuğu vardır.

Granit olan kayaçlar elementlerden dolayı daha hafiftir. Silisyum ve alüminyumun bir arada bulunmasından oluşur. Granit kısım yer kabuğunun üst kısmını oluşturur. Bazalt yapılı kısımda ise silisyum ile magnezyum elementi vardır. Bu kısım daha ağırdır. Yer kabuğunun alt kısmı ve okyanus tabanlarında bulunur. Okyanusun altında granit yapıda kayaçlar yoktur.

Yer Kabuğu Nelerden Oluşur?

Yer kabuğunun derinlerine doğru inildikçe sıcaklı artar. Yer kabuğu granit kayaçlar ve bazalt yapıdan oluşur. Dünya gezegeninin kabuğu okyanus kabuk ve kıtasal kabuk olarak ikiye ayrılmaktadır.