Eğitim Yevmiye Kaydı Nedir? Kısaca Yevmiye Kaydı Nasıl Yapılır?

Yevmiye Kaydı Nedir? Kısaca Yevmiye Kaydı Nasıl Yapılır?

08.06.2021 - 05:00 | Son Güncellenme:

Ticari işletmeler konusunda yevmiye defteri büyük bir öneme sahiptir. Ele alınan belli başlı bazı koşul ve sıralama doğrultusunda yevmiye kaydı oluşturulur. Peki Yevmiye kaydı nedir? Kısaca yevmiye kaydı nasıl yapılır? İşte bu konu üzerine merak edilen bilgiler.

Yevmiye Kaydı Nedir Kısaca Yevmiye Kaydı Nasıl Yapılır

Muhasebe üzerinden ticari faaliyetler konusunda yevmiye defteri üzerinden işlem tutma uygulaması gerçekleştirilir. Bu durum aynı zamanda ticari işletmeler açısından yevmiye kaydı olarak da bilinmektedir. Aynı zamanda belgeye dayandırılan bir kayıt şeklinde de öne çıkar.

Yevmiye Kaydı Nedir?

İşletmelere yönelik ticari faaliyetler için belge göstermek amaçlı tarih sırasıyla ele alınan ve maddeler oluşturularak yapılan kayda yevmiye kaydı denir. Ticari işletmeler için özellikle muhasebe üzerinde yevmiye defteri doğrultusunda kayıt gerçekleştirilir. Bu bilgiler mutlaka kesinlik kazanması amaçlı tarih sırasına göre belge olarak kaydedilmektedir. Yani bu bilgilerin belgeye dayandırılması amaçlı tarihi üzerinden yevmiye defteri kullanılır. Böylece firmalar için ticari açıdan yapılan işlemler konusunda, daha güvenli bir şekilde çalışmalar sürdürülür.

Kısaca Yevmiye Kaydı Nasıl Yapılır?

Yevmiye kaydı mutlaka tüm ticari işletmelerin gerçekleştirdiği belge niteliği taşıyan yapılar arasında gelir. Kısaca yevmiye kaydının nasıl yapıldığını şu şekilde anlatmak mümkün;

- Öncelikle borçlu hesapların kaydı gerçekleştirilir.
- Hemen ardından alacaklı hesapların kaydı yapılır.
- Borçlu hesapların tutarı borç sütununa yerleştirilir.
- Alacaklı hesapların tutarı ise alacak sütunla yerleştirilir.
- Her yevmiye defterinin alt kısmına işlemin ne olduğunu gösteren kısa bir not yazılır.

Bu aşamalar ve sıralamalar ile beraber yevmiye defteri etkin bir şekilde kayıt altına alınır. Tabii bu durum gerçekleştirirken mutlaka tarihi üzerinden yapılması büyük bir öneme sahiptir. Böylece ticari işletmelere bağlı olarak gerçekleşen işe uygun şekilde, bir belge niteliği kazandırılır. Bu da yaşanabilecek herhangi bir kanuni ya da diğer durumlar karşısında, etkin bir savunma imkanı verir.