Eğitim Yoksunluk Nedir, Belirtileri Nelerdir? Yoksunluk Sendromu Nasıl Geçer?

Yoksunluk Nedir, Belirtileri Nelerdir? Yoksunluk Sendromu Nasıl Geçer?

12.01.2022 - 16:22 | Son Güncellenme:

Yoksunluk sendromu; bağımlılık yapmakta olan bir maddenin devamlı kullanılması durumunda anlık olarak kesilmesi ya da dozun azaltılmasına bağlı şekilde türlü semptomlar ile ortaya çıkan karakterize ve klinik tablo olarak tanımlanabilir. Bu tablo bağımlılık yapan madde yeniden alınıp, ortadan kaldırılabilmektedir. Peki yoksunluk nedir, belirtileri nelerdir? Yoksunluk sendromu nasıl geçer detayları ile derledik.

Yoksunluk Nedir, Belirtileri Nelerdir Yoksunluk Sendromu Nasıl Geçer

 Bireye göre önce keyif veren maddenin ya da durumun kesilmesi ile ortaya çıkan belli ve semptomlara ''yoksunluk'', bütün bu semptomların hepsine de ''yoksunluk sendromu'' adı verilmektedir. 

Haberin Devamı

 Yoksunluk Nedir?

 Bireyin kullandığı maddenin önce haz vermesi, ardından anlık kesilmesi ile ortaya çıkan semptomlara ''yoksunluk'', bu semptomların tümüne de ''yoksunluk sendromu'' adı verilmektedir. Kişi, kendisine önceden haz veren maddeyi ya da bu durumu yeniden elde etmek adına çok kuvvetli istek duyar. Bu istek, genel olarak engellenemeyen bir durumdadır. 

 Daha çok gençler arasında görülmekte olan bu durum, kullanılan maddelerden ötürü ortaya çıkmakta olup, yoksunluk giderek çoğalmaktadır. Yoksunluk hissi; madde kullanan birey adına acı veren ve istenmeyen bir vaziyettir. Yoksunluk sendromu görülen bulgulara göre psikolojik ve fizyolojik yoksunluk diye ikiye ayrılmaktadır. Psikolojik yoksunluk şeklinde de duygusal yoksunluktan söz edilmektedir. 

Haberin Devamı

 Yoksunluk Belirtileri Nelerdir?

 Yoksunluk semptomları; kullanılan maddeye göre farklılık göstermektedir. Kimi maddelerin kullanımında görülen semptomlar hafif olurken, kimi maddelerin yoksunluğunda görülen semptomlar, ölüme dek gidebilmektedir. Yoksunluk krizi; maddelerin kullanım dozuna ve şiddetine göre farklılaşabilir. Bununla beraber diğer belirtiler; 

 - Halsizlik,

 - Sinirlilik, 

 - Yorgunluk, 

 - Uykusuzluk,

 - Anksiyete,

 - Depresyon,

 - Çarpıntı,

 - Terleme,

 - Kabızlık,

 - İshal,

 - Bulantı ve kusma,

 - Yüksek tansiyon,

 - Yaygın vücut ağrıları. 

 Yoksunluk Sendromu Nasıl Geçer?

 Yoksunluk sendromu tedavisi, kullanılan maddelere göre farklılık gösterebilir. Yoksunluk tedavisi için; psikoterapi, medikal tedavi, bilişsel davranışçı tedavi metotları mevcuttur.