Eğitim Yükseltgenme Basamağı Nedir? Yükseltgenme Basamağı Nasıl Bulunur?

Yükseltgenme Basamağı Nedir? Yükseltgenme Basamağı Nasıl Bulunur?

08.04.2021 - 05:59 | Son Güncellenme:

Bir diğer adı Oksidasyon seviyesi olarak bilinen yükseltgenme seviyesi, bir atomun reaksiyon sırasında yapmış olduğu elektron değişimine verilen ad olarak kullanılır. Element halde iken yükseltgenme basamağının değeri sıfır olarak kabul edilmektedir. Reaksiyon esnasında alınmış olunan her elektron yükseltgenme seviyesini 1 düşürmektedir. Verilen elektron ise yükseltgenme basamağını yükseltmektedir. Fe3O4 bileşiği gibi bileşiklerde alınan ya da verilen toplam elektron sayısı atoma bölünür. Bu şekilde bulunur ve kullanılır. İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.

Yükseltgenme Basamağı Nedir Yükseltgenme Basamağı Nasıl Bulunur


Yükseltgenme basamağı ya da Oksidasyon seviyesi, reaksiyon sırasında elektron değişimi yapılmasına verilen ad olarak bilinir. Kovalent bağlı olan bileşikler suda çözündüğü zaman iyon oluşturmaz. Bu atomlar için ise iyon yükünün yerine yükseltgenme seviyesi adı terimi kullanılır. Bu atomların diğer adı ametaller olarak bilinir. Bu bağlar, elektronların ortak kullanılması halinde meydana gelen bağlar olarak bilinir.

Yükseltgenme Basamağı Nasıl Bulunur?

Yükseltgenme basamağı bulunurken kullanılan ve uygulanması gereken bazı kurallar bulunur. Bu kurallar uygulandığı takdirde yükseltgenme basamağını bulmak oldukça kolaydır. Bu kurallar şu şekilde sıralanabilir:
1. 1A grubu elementlerine sahip elementler +1, 2A grubuna ait olan elementler +2, 3A grubuna ait olan elementler +3 yükseltgenme seviyelerine sahip oldukları bilinir.
2. Bileşiklerde ise oksijenin yükseltgenme seviyesi -2 olarak bilinir. Peroksitlerde bu seviye, -1 ve OF2 bileşiğinde +2 olarak bilinir.
3. Element alinde olan molekül ya da atomun yükseltgenme basamağı sıfır olarak kabul edilir. Örneğin; Fe0, Na0.
4. Hidrojen bileşiklerinde çoğunlukla +1 seviyesine sahip olunduğu bilinir. Metallerde ise bu seviye -1 kadardır. Öreğin NaH, MgH2.
5. Florun yükseltgenme seviyesinin ise -1 olarak kabul edildiği bilinir.
6. Bütün bileşiklerde var olan atomların yükseltgenme seviyelerinin toplamı sıfıra, köklerinde ise atomların yükseltgenme seviyelerinin toplamı kökün yükünün değerine eşittir.