Eğitim Yurt dışı eğitimde dengeler değişti

Yurt dışı eğitimde dengeler değişti

10.08.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Pandemi uluslararası eğitimde birçok değişikliğe neden oldu. ABD’de üniversite kabulleri zorlaştı, burs oranları azaldı. Türkiye’den öğrenciler ABD, Kanada ve İngiltere’yi eskisi gibi tercih etmezken, ekonomik ve kaliteli eğitim sunan Hollanda’daki üniversitelere talep çok arttı.

Yurt dışı eğitimde dengeler değişti

Mine Özdemir Güneli - Türkiye’de üniversite tercihleri tamamlandı, aradığını bulamayanlar ise yurt dışı eğitime yöneldi. Bu noktada ülke ve üniversite seçiminde pek çok konuya dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı, ekonomik sorunlar derken dünyada uluslararası eğitimde tüm dengeler değişti. ABD’de üniversite kabulleri zorlaştı, burs oranları azaldı. İngiltere’yi, Avrupa’dan daha az, Çin ve Hindistan’dan daha fazla öğrenci tercih etmeye başladı. Türkiye’den öğrenciler de artık ABD, Kanada ve İngiltere’ye eskisi gibi gitmiyorlar. Bu süreçte Hollanda’daki üniversiteler, uygun fiyatla kaliteli eğitim sundukları için rağbet görmeye başladı. Yurt dışı eğitimde üniversitelerin değişen kabul koşulları ve hazırlık aşamasında dikkat edilmesi gereken noktaları Admittance Education Kurucusu ve Başkanı, Bağımsız Eğitim Danışmanları Birliği (IECA) Üyesi ve Global Komite Yardımcı Başkanı Yeşim Erez’e sorduk.

Haberin Devamı

Burslu okumak zorlaştı

Pandemi, uluslararası eğitimi nasıl etkiledi?

Pandeminin her şeye olduğu gibi uluslararası eğitime de etkisi oldu. ABD’de üniversite öğrenci sayısı 2019’a oranla 1 milyon azaldı; mali durumda kötüleşme yaşandı. Dolayısıyla ABD’de pek çok üniversitenin yabancı öğrencilere verdikleri burs sayısı ve oranları da azaldı. İngiltere’ye Brexit’ten önce Avrupa’dan çok öğrenci gidiyordu çünkü Avrupa vatandaşı olarak makul fiyatla okuyabiliyorlardı. Brexit sonrası öğrenci sayısı azaldı ama buna karşılık Çinli ve Hintli öğrenciler, ABD yerine İngiltere’yi tercih etmeye başladı. Türkiye’den öğrenciler artık ABD, Kanada ve İngiltere’ye eskisi gibi gitmiyorlar. Hollanda’daki üniversiteler ise daha uygun fiyatla, kaliteli eğitim sağlamaları nedeniyle çok rağbet görüyor. Kalacak yer bulmak, talep fazlalığı yüzünden güçleşti.

Haberin Devamı

Kabullerde bir değişiklik oldu mu?

Kovid nedeniyle oldu. ABD için gerekli olan SAT ya da ACT sınavlarını almadan da üniversitelerin çoğuna başvurulabiliyor. Testlerin alınmamasıyla öğrenciyi ilk etapta ayrıştıracak bir kıstas ortadan kalktı. Diğer sonuç da üniversitelere daha fazla öğrencinin başvurması. Çünkü test notları yetmeyenler de artık seçici okullara başvuruyor. Genel başvuru sayıları ile paralel rekabet de arttı; yurt dışından olan başvurularda kabul almak zorlaştı. ABD üniversiteleri sadece standart test sonuçları değil, iyi yetişmiş, kendini ifade edebilen, kritik düşünen, seçtiği konulara odaklı öğrenci profili arıyor. Avrupa ve Uzak Doğu için ise önemli olan akademik durum. 

Ülkelere göre üniversitelerin başvuru tarihleri nedir?

ABD’de Common App 1 Ağustos itibariyle yenileniyor. ABD’nin erken başvuruları 1 Kasım’da, normal başvuruları ocak başı sona eriyor. İngiltere Başvuru Platformu UCAS haziranda açıyor. Başvurular, ocak ayının sonuna doğru bitiyor. Ancak Oxford veya Cambridge’in kapanış tarihi ekimde. Hollanda’da başvurular ekimde başlıyor, üniversiteye göre ocak ve sonrasında sona eriyor.

Hazırlık süreci var

Burslu ve kolay kabul almak için nasıl hazırlık yapılmalı?

Haberin Devamı

Yabancı üniversitelere hazırlanmaya 10 ya da en geç 11. sınıfın başında başlanırsa iyi sonuç alınabiliyor. Daha seçici üniversitelere girmeyi hedefleyenlerin ya IB müfredatını veren liselere gitmeleri ya da AP sınavlarını almış olmalarını tavsiye ederiz. Öğrencinin hangi konulara ilgi duyduğunu saptandıktan sonra bu konularda ya staj, araştırma yapmasını ya da yaz okuluna gitmesini öneriyoruz. Öncelikle öğrencilerin kendilerini akademik ve sosyal olarak yeterli derecede hazırlamaları, üniversitelerin kabul şartlarını doğru ve etkileyici şekilde yerine getirmeleri gerekiyor.

ABD’de 4 bin üniversite var. Bunlardan 2 bini başvurulabilecek; bin tanesi ise çok iyi üniversiteler. Doğru hazırlanmayla iyi bir öğrenci 500’ünden rahat kabul alır. Ancak seçtiği mesleğe, akademik, kültürel, sosyal birikimine, burs miktarına bağlı olarak doğru bir üniversite başvuru listesi oluşturmalı ki çabaları boşa gitmesin.

Ücretlere dikkat!

Ülkelere göre öğrenim ücretleri nedir?

Haberin Devamı

ABD’de yaşam masrafı hariç yıllık öğrenim bedeli 60 bin dolar yani 1 milyon TL ve üzerinde. Kanada’da seçici üniversiteler yılda 45 bin doları aşabiliyor. Mühendislik gibi dallar daha pahalı. İngiltere’de ücretler 25-30 bin sterlin civarında. Hollanda üniversitelerinin ücretleri 7-10 bin euro civarı ve eğitim 3 yıl. Çekya’da CZech de Charles Üniversitesi, İtalya’da Bocconi, İspanya’da IE gibi opsiyonlar mevcut. Bunların hepsi ucuz ve çok kaliteli; İngilizce eğitim veriliyor.