Eğitim Yüzde 95’i doldu

Yüzde 95’i doldu

26.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında merkezi ve yerel yerleştirme sonuçlarını “meb.gov.tr” ile “sonuc.meb.gov.tr” internet adresleri üzerinden erişime açıldı.

Yüzde 95’i doldu

 

MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ - Bakanlık sonuçlarla birlikte, “2022 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) Kapsamında İlk Yerleştirme Sonuçları” ile “2022 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) Merkezi Sınavla Yerleşen Öğrencilerin Performansı” başlıklı iki ayrı rapor da yayımladı. Buna göre bu yıl 1 milyon 236 bin 308 öğrencinin 1 milyon 31 bin 799’u merkezi sınava katıldı. Bu öğrencilerden 188 bin 875’i Merkezi Sınav puanları ve tercihleri doğrultusunda sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirildi. 

Haberin Devamı

Kızlar daha başarılı

Raporda merkezi sınav puanıyla yerleşen öğrencilerin alt testlerdeki doğru cevap sayısı ortalamalarının cinsiyete göre değişimi de yer aldı. Buna göre kız öğrencilerin tüm alt testlerde erkek öğrencilerden daha yüksek ortalamaya sahip olduğu görüldü. Fen Bilimleri, 20 soru bulunan alt testler arasında her iki cinsiyet grubundaki öğrencilerin en yüksek ortalamaya sahip olduğu test olarak öne çıktı.

LGS yerleştirmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Sınava giren öğrencilerden 951 bin 703’ü yani yaklaşık yüzde 95’inin tercih ettiği okullardan birine yerleştirildiğine dikkat çekti. 2021 yılında ilk yerleştirmede tercih yapan öğrencilerden yüzde 93’ünün yerleştirildiğini hatırlatan Bakan Özer, bu yıl daha fazla öğrencinin ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmesinin olumlu bir gelişme olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarının kontenjanlarında, bu yıl 2021’e göre önemli bir artış sağlandığını belirten Özer, şunları söyledi: “Bu artışla eş zamanlı olarak bu kurumların doluluk oranları da önemli oranda arttı. 2021’de yüzde 95 olan doluluk oranları yüzde 98,4’e ulaştı. Fen lisesi ve sosyal bilimler liselerinin tüm kontenjanları doldu, diğer sınavla öğrenci alan liselerde ise doluluk oranları yüzde 95 ve üzerine çıktı. Özellikle mesleki ve teknik Anadolu liselerinin doluluk oranları 2021 yılında yüzde 77 iken bu yıl yüzde 95’e ulaştı. Bu da mesleki ortaöğretimde yaşanan dönüşümün öğrenci tercihlerine de yansıdığının bir göstergesi.”

Nakil başvuruları 29 Temmuz’da son

İlk yerleştirmede yerleşemeyen veya yerleştiği okulu değiştirmek isteyen öğrenciler için yerleştirme süreci, nakillerle devam ediyor. Yerleştirmeye esas birinci nakil başvuruları dün başladı; 29 Temmuz’da sona erecek. Sonuçlar ise 1 Ağustos’ta açıklanacak. Yerleştirmeye esas 2. nakil tercih başvuruları 1-5 Ağustos’ta yapılabilecek, sonuçlar 8 Ağustos’ta açıklanacak. Yerleştirmeler ise 19 Ağustos tarihinde tamamlanacak.