Eğitim Yüzey Gerilimi Nedir? Yüzey Gerilimini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Yüzey Gerilimi Nedir? Yüzey Gerilimini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

16.03.2021 - 16:04 | Son Güncellenme:

Fizik ve kimya, doğayı açıklamaya çalışan iki farklı bilim dalıdır. Bu iki bilim dalı zaman zaman kesişim noktalarına sahip olmakta ve ortak bir paydada çalışmaktadır. Bu konulardan biri de yüzey gerilimidir. Yüzey gerilimi nedir? Yüzey gerilimini sizler için derledik.

Yüzey Gerilimi Nedir Yüzey Gerilimini Etkileyen Faktörler Nelerdir

Böceklerin suyun üzerinde durabildiğini ya da bazı hayvan türlerinin suyun üzerinde yürüyebildiklerini görmüşsünüzdür. İşte bu, suyun yüzey gerilimi sayesinde meydana gelmektedir. Sıvılar, yüzeylerinde bir örtü varmış gibi tepki verebilmektedir. İşte bu örtüyü oluşturan etken yüzey gerilimidir.

Yüzey Gerilimi Nedir?

Yüzey gerilimi, sıvının üst katmanının esnek bir zara bürünmesi olayıdır. Bu sayede, hafif kuvvete veya ağırla sahip olan nesneler suyun içerisine girmez ve suyun üzerinde kalır. Bu konu üzerine fizikokimya dalı çalışır. Yüzey gerilimi sıvının türünden türüne değişiklik göstermektedir.

Yüzey Gerilimini Etkileyen Faktörler

Yüzey gerilimini değiştiren çeşitli etkenler bulunmaktadır. Sıvının sıcaklığının yükseltilmesi, yüzey gerilimini azaltmaktadır. Benzer şekilde deterjan ya da sabun gibi etkenlerin sıvıya eklenmesi de yüzey gerilimini azaltan unsurlar arasında yer almaktadır. Sudan bahsedecek olursak, sıcaklığı artırmak yüzey gerilimini düşürecektir. Yüzey gerilimi düşen su, çok daha iyi temizlik yapabilmektedir.

 

Yazarlar