Ekonomi 1 kilo fıstık 210 TL 1 kilo baklava 80 TL

1 kilo fıstık 210 TL 1 kilo baklava 80 TL

13.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Baklavada kullanılan fıstığın kilosu 3 günde 180 liradan 210 liraya çıkınca bir kilo baklava 80 TL’ye dayandı. Baklavacılar “Fıstıklı ürünler azalacak” dedi.

1 kilo fıstık 210 TL 1 kilo baklava 80 TL

Milliyet’in gündeme taşıdığı ‘fıstık isyanı’ büyüyor. Antep fıstığı türünde ‘baklavalık fıstık’ olarak bilinen ‘boz fıstık’, ticaret borsalarında 210 lirayı gördü. Piyasadaki tüm ürünü stokçuların topladığını belirten baklavacılar bu nedenle fındık, ceviz ve bademli baklava üretimine ağırlık vereceklerini açıkladı. Boz fıstığın fiyatı üç günde önce 180 lirayı, ardından 190 lirayı görmüştü. Baklavalık fıstık geçen yıl ise 58-65 lira aralığında satılıyordu.

Haberin Devamı

Ramazan ayına sayılı günler kala stokçular baklavalık fıstığın fiyatını 210 liraya yükseltince baklava üreticileri fıstıklı baklava üretmeme ve durumu boykot etme kararı aldı. Sektörün çatı örgütü Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) öncülüğünde sektörün önde gelen tatlı üreticileri düzenledikleri basın toplantısıyla baklava sektörünün yaşadığı sıkıntıları anlattı.

1 kilo fıstık 210 TL 1 kilo baklava 80 TL

Baklavadaki fıstık tartışmasını Milliyet gündeme taşımıştı...

Ankara’ya gidecekler

Toplantıda konuşan BAKTAD Başkanı Mehmet Yıldırım, baklavalık fıstığın çiftçiden 60 liraya alındığını belirtirken, Ramazan öncesi stokçular tarafından piyasaya 210 liraya sürüldüğü bilgisini verdi. Yıldırım, “Şu anda fıstığın fiyatı 70 lira olması gerekirdi. Ne üretici, ne baklavacı, ne de tüketici bu işten karlı çıkar. Soruna bir çözüm üretilmezse çok sayıda baklavacı iflas edecek. Stokçulara, kara borsacılara fırsat vermeme adına Ramazan ayında fıstıklı baklava satmama kararı aldık. Fıstık yerine ceviz, badem, fındık gibi ürünlerden baklava üretimine ağırlık vereceğiz. Bu hafta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Ahmet Eşref Fakıbaba’yı ziyaret ederek desteğini talep edeceğiz. Kontrollü bir ithalat yapılmasını isteyeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

100 lirayı görebilir

Halen bir kilo fıstıklı baklavanın fiyatı 70 liradan başlıyor. Baklavacılar bu haftadan itibaren en ucuz fıstıklı baklava fiyatının 80 lira olacağını, Ramazan ayı boyunca 100 lirayı görebileceğini ifade ediyor. Mehmet Yıldırım, “Bu kadar pahalı baklava vatandaşa haksızlık. Sektörde denetleyici ve belirleyici mekanizmaların oluşmamasından dolayı, bu boşluktan faydalanan karaborsa stokçular piyasaya zarar veriyor” dedi.