Ekonomi ‘1 milyon konut dönüşmeli’

‘1 milyon konut dönüşmeli’

16.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kentsel Strateji şirketinin kurucu ortağı ve şehir plancısı Faruk Göksu, “İstanbul’da 4 milyon konut var. Depremin hiç adı bile olmasa 1 milyon konutun dönüşmesi gerekiyor” dedi.

‘1 milyon konut dönüşmeli’


Göksu, İstanbul’un her ilçesinin bir kent büyüklüğünde olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:
“4 milyon konut birimi var. Bu çok önemli bir stok. Bu birimlerin araştırılması için tek tek neredeyse 150 - 200 milyon lira gerekiyor. Farklı bir strateji izliyoruz, belediyelerin, valiliklerin stratejilerini, kenti göz önünde bulunduruyoruz. Böyle bir harcamaya gerek kalmıyor. 1 milyon konut var, bu da 100 milyon metrekare demek, depremin hiç adı bile olmasa bunların dönüşmesi gerekiyor. Çalışmalarımızı belediye başkanlarına götürüp sereceğiz. ‘Bakın bu sizin B planınız olsun elinizde hazır olsun, bunu böyle bir durum yaşanırsa kullanın’ diyeceğiz.”

Haberin Devamı

‘Dönüşüm lafta’

Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur ise kentsel dönüşümün öneminin yeteri kadar fark edilemediğini vurgulayarak, dönüşümün yavaş ilerlediğini söyledi. Timur, “Kentsel dönüşüm şu anda lafta dönüşüm, çeşitli yasalar vesaire yapıldı. Ancak dönüşüm kapsamında çok az, çok küçük adalar var hala. Bu da bir dönüşüm var ama gitmiyor demektir. Mesela Fikirtepe’yi ele alırsak orada doğru bir şekilde dönüşüme başlansaydı örnek olurdu” dedi.
Marmara depreminin 15’inci yıldönümünde İstanbul ilçelerinin mekansal strateji planları “39 Kent 1 İstanbul Programı” projesiyle Kentsel Vizyon Platformu tarafından hazırlanacak. Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur ve Kentsel Strateji Kurucu Ortağı, Şehir Plancısı Faruk Göksu tarafından 17 Ağustos 2013 tarihinde kurulan “Kentsel Vizyon Platformu”, kuruluşunun ikinci yılında ve büyük Marmara depreminin 15’inci yılında bu kapsamda ‘Dayanıklı Kentler’ yaklaşımını da tartışmaya açmayı amaçlıyor.