Ekonomi 100 milyon dolarlık yatırıma özel teşvik

100 milyon dolarlık yatırıma özel teşvik

27.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Asgari sabit yatırım tutarı 100 milyon dolar olan projelere sermaye katkısı, yer tahsisi, ruhsat kolaylığı, vergi ve sigorta muafiyeti, alım garantisi gibi proje bazlı özel teşvikler verilecek

100 milyon dolarlık yatırıma özel teşvik

Asgari sabit yatırım tutarı 100 milyon dolar olan projeler için firmalara, vergi muafiyeti ve indirimi, sermaye katkısı, yatırım yeri tahsisi ve kamu alım garantisi gibi proje bazlı devlet yardımı verilebilecek.

Haberin Devamı

Bakanlar Kurulu’nun, “Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin” kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararla, kalkınma planları ve yıllık programlarda öngörülen hedefler doğrultusunda, ülkenin mevcut durumda veya gelecekte ortaya çıkabilecek kritik ihtiyaçlarını karşılayacak, arz güvenliğini sağlayacak, dışa bağımlılığını azaltacak, teknolojik dönüşümünü gerçekleştirecek, yenilikçi, Ar-Ge yoğun ve yüksek katma değerli yatırımların proje bazlı olarak desteklenmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Enerji desteği de var

Karar kapsamında proje bazlı olarak desteklenmesi uygun bulunan yatırımlara, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası ve iadesi, vergi indirimi veya istisnası, sigorta primi işveren hissesi, gelir vergisi stopajı, nitelikli personel, faiz, hibe, enerji veya altyapı destekleri, sermaye katkısı, kamu alım garantisi, yatırım yeri tahsisi, kanunlarla getirilen izin, tahsis, ruhsat, lisans ve tescillerle diğer kısıtlayıcı hükümler için istisna getirilmesi veya yasal ve idari süreçlerde kolaylaştırıcı düzenleme yapılması gibi uygun görülen destek veya destekler sağlanabilecek.

Haberin Devamı

Ekonomi Bakanlığı, belirlediği yatırım konusunda bir veya birden fazla firmayı yatırım için davet edebilecek veya duyuru yaparak çağrıda bulunabilecek. Belirtilen davet veya duyuruya istinaden proje bazlı desteklerden yararlanmak isteyen yatırımcı firma, istenen bilgi ve belgelerle Bakanlığa müracaat edebilecek. Bakanlar Kurulu tarafından desteklenmesine karar verilen projeler için yatırım teşvik belgesi düzenlenecek. Yatırımın başlangıç ve bitiş tarihi destek kararında belirlenecek.
Karar kapsamındaki desteklerden yararlanan yatırım harcamaları, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının desteklerinden yararlanamayacak.