Ekonomi 100 YTL’ye de 25 bin euro’ya da eğlence var

100 YTL’ye de 25 bin euro’ya da eğlence var

24.12.2008 - 01:25 | Son Güncellenme:

Yılbaşında 100-150 YTL’ye ortadirek sofrası kurabilirken, 5 yıldızlı otellerde balolu ve kral dairesinde konaklamalı kutlamalar 25 bin euro’ya kadar çıkıyor

100 YTL’ye de 25 bin euro’ya da eğlence var

Ekonomik krizin gölgesinde yeni bir yıla girmeye hazırlanan Türkiye’de, orta halli bir yılbaşı sofrasının maliyeti 100-150 YTL arasında değişiyor. Ancak, krizden etkilenmeyenler için otellerde ‘krallara layık’ 25 bin euro’ya da yılbaşı eğlencesi var.
Yılbaşını ailesiyle birlikte evde geçirmek isteyen ortadirek bir ailenin fırında hindi, bir şişe rakı ya da iki şişe şarap, salata, kuruyemiş, çerez, meze ve meyvadan oluşan yılbaşı sofrası için en az 100 YTL’yi gözden çıkarması gerekiyor.
Fiyatı 6-7 YTL arasında değişen 6 kiloluk bir hindinin marketteki satış fiyatı 35 ile 50 YTL arasında. Hindi yerine tavuğu tercih edenler, kilo başına 4-6 YTL vererek yılbaşı yemeği hazırlayabilecek.
70 cc’lik büyük rakılar ise markasına göre 17 ile 38 YTL arasında satılıyor. Rakı yerine şarap tercih edenlerin de iki şişe şarap için 16-240 YTL ayırması gerekiyor. 70 cl’lik viskinin fiyatı da 30-120 YTL arasında değişiyor.
Çorba, salata, meze, çerez ve meşrubatlarla birlikte ortadireğin yılbaşı sofrasının maliyeti, alışveriş yapılan semt veya perakende noktasına göre farklı fiyatlara çıkabiliyor.

Hindiyi pişirip eve gönderiyor
Bazı firmalar hindi pişirme derdiyle uğraşmak istemeyenler için, pişmiş hindi satıyor. Mövenpick Hotel, iç pilav, kestane, patates, Brüksel lahanası, havuç, fasulye, cranberry sos, demi glace sos ve ekmekli sosla hazırladığı 6-8 kilo arasındaki pişmiş hindiyi kilosu 30 YTL’den satıyor.
Bolca firması TV programlarında evde hindi dolmasının nasıl yapılacağını öğretirken, Banvit özel yılbaşı hindisi satın alanlara 7 çeşit hindi pişirme tarifi veriyor.

Kaz ciğerli mönü
Vogue’da baklava hamurunda kaz ciğeri ve keklik, mango tartar ve elma ekşisi sos yemekleriyle yılbaşı gecesine başlanacak Vogue’da kişi başı 295 YTL’ye eğlenilecek.
Yılbaşını İstanbul Asmalımescit’teki meyhanede kutlamak isteyenler ise Yakup’ta 70 YTL ödeme yapacak.

Haberin Devamı

100 YTL’ye de 25 bin euro’ya da eğlence var