Ekonomi 125 milyar TL’lik süper teşvik

125 milyar TL’lik süper teşvik

25.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplam 125 milyar liralık ‘süper teşvik’leri 29 Mart’ta açıklıyor. Stratejik sektörlerde hayata geçirilecek 23 proje ithalatı azaltacak, cari açığı kapatacak.

125 milyar TL’lik süper teşvik

Ekonomi Bakanlığı’nca, Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında petrokimya, savunma sanayi, ulaşım sistemleri, enerji teknolojileri, havacılık ve uzay gibi sektörlerde hayata geçirilecek 23 proje 29 Mart’ta açıklanacak. 19 firmaya ait projelerin toplam yatırım tutarı 125 milyar liraya ulaşıyor. ‘Süper teşvik’ olarak adlandırılan Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında firmalara sertifikalarının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenecek törenle verilmesi öngörülüyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin arz güvenliğini sağlama, dışa bağımlılığını azaltma ve teknolojik dönüşümünü sağlama hedeflerini gerçekleştirmek için geliştirilen teşvik sisteminin ilk adımı atılacak.

Her bölgede var

Süper teşvik kapsamındaki ilk yatırımı Cumhurbaşkanı Erdoğan, şubat ayı sonunda Cezayir’de açıklamıştı. Erdoğan, “Cezayir’in milli enerji şirketi Sonatrak şirketi ile ülkemizin önde gelen firmalarından Rönesans ile Bayegan arasında Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi’nde 1 milyar dolarlık bir petrokimya yatırımı konusunda anlaşmaya varıldı” demişti.

Teşvik kararı imzalanan yatırımlardan biri de Mardin Mazıdağı’nda hayata geçirilecek. 2.9 milyar liralık metal geri kazanım ve entegre gübre tesisi yatırımı 900 kişiye istihdam sağlayacak.

Haberin Devamı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, başvuruların ve yatırımcılarla görüşmelerin sürdüğünü belirterek, şunları söyledi:

“Proje bazında çeşitlilik var. Türkiye’nin en büyük cari açıklarından biri olan petrokimya konusunda Doğu Akdeniz’de, yine o coğrafyaya yakın hassas çelik, Batı Karadeniz’de alüminyum alaşım, Doğu ve Güneydoğu’da tarım, üç ayrı yerde enerji, Trakya’da sağlık yatırımı olacak.”

49 yıllığına bedelsiz arsa

Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında yatırımcıların yararlanacağı teşvikler şöyle sıralanıyor: Gümrük vergisi muafiyeti. KDV istisnası. Bina inşaatı için KDV iadesi. Yatırım tutarının 2 katı Kurumlar Vergisi indirimi. 10 yıl Kurumlar Vergisi istisnası. 10 yıl sigorta primi işveren desteği. 49 yıl bedelsiz arsa tahsisi. Öngörülen istihdamın 5 yıl sağlanması şartıyla taşınmaz devri. Yatırım kredisi için 10 yıl faiz veya kâr payı desteği ya da hibe desteği. 10 yıl gelir vergisi stopajı desteği, enerji tüketiminin yüzde 50’sine 10 yıl enerji desteği. Brüt asgari ücretin 20 katı nitelikli personel desteği. Kamu alım garantisi desteği...