Ekonomi %17’LİK KDV AVANTAJI STOKLARI ERİTMEDİ

%17’LİK KDV AVANTAJI STOKLARI ERİTMEDİ

05.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

KDV oranlarının artmasıyla birlikte gözler yüzde 1 KDV ile satılan konut projelerine çevrildi. Projelerden gelen veriler ise genelde eski ruhsatlı konutlara ilginin çok yüksek olmadığı yönünde

%17’LİK KDV AVANTAJI STOKLARI ERİTMEDİ

Yeni ruhsatlı konutlarda KDV’nin artırılmasıyla birlikte gözler eski KDV’den satılan konutlara çevrildi. 2013’ten önce ruhsat alan konutlar yüzde 1 KDV avantajına kavuşurken, beklentiler konut almak isteyenlerin bu projeleri tercih edecekleri yönünde oldu. Piyasada 2013’ten önce ruhsat alan ve yüzde 1 KDV ile satılan konut projelerini incelediğimiz zaman ise tablonun pek de öyle olmadığı görülüyor. Bazı projeler 1 -31 Ocak 2013 tarihleri arasında iyi bir satış performansı yakalarken, özellikle Teknik Yapı Tuzla’daki Evora İstanbul projesinde en yüksek satışa ulaşan firma oldu.

Teknik Yapı’yı Bahçeşehir’deki Spradon Vadi projesiyle Kuzu Grup ve Vadistanbul takip ediyor. Daha sonra Esenyurt’ta projeler yapan Özyurtlar ve Bulut İnşaat geliyor. Türkiye’nin en uzun kulesinin bulunduğu Metropol İstanbul da son 1 ayda önemli bir satış performansı gösteriyor. Soyak da İzmir ve İstanbul projeleriyle iyi satış yapan firmalar arasında yer aldı.

‘Şimdilik sıkıntı yok’
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Fatih Tosun, yeni KDV uygulamasının yeni projelerdeki konut stokları bitene kadar ikinci el konut fiyatlarının artışında çok etkili olmayacağını söyledi.
Bu açıdan mevcut ve ruhsatı alınan projelerle birlikte, 2014 yılına kadar sektörün çok büyük bir sıkıntı yaşamayacağını vurgulayan Tosun, “2014 yılında eğer enflasyon yüzde 5 civarında olursa ve konut kredi faizleri yüzde 0,75-0,85 aralığında seyrederse konut satışlarında çok büyük düşüşler olmayacaktır” dedi. 2014’ten itibaren ise ikinci el konutlara ve kentsel dönüşümle üretilmiş konutlara ilginin artacağını vurgulayan Tosun, şunları söyledi:
“Belki KDV oranları kentsel dönüşüm için seferberliği tetikleyici bir unsur da olabilir. Çünkü artık cadde ve merkezi konumdaki arsalar üzerinde konut üretimi daha pahalı olacak, kentsel dönüşüm dışındaki projeler şehrin gelişim akslarına kaymaya başlayacak.
Buna göre inşaatçıların 2 türlü strateji geliştireceğini düşünüyoruz. Şehir merkezlerinde dönüşüm odaklı proje geliştiren ve şehrin gelişme bölgelerinde toplu konut projeleri geliştiren firmalar olacak. İstanbul başta olmak üzere 3 ilde özellikle bunu göreceğiz.”

Haberin Devamı

%17’LİK KDV AVANTAJI STOKLARI ERİTMEDİ

Sel riski taşıyan bodrumlara 1.5 metre ayarı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Samsun Canik’te meydana gelen sel felaketinden sonra gündeme gelen bodrum katlarıyla ilgili hazırladığı düzenlemede sona geldi. Bakanlık, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle, daha öce yönetmelikte bulunmayan su taşkın seviyesine esas, dere kenarlarına inşa edilen duvar veya düzenleniş, yükseltilmiş zemin anlamına gelen ‘dere kret kotu’ tanımını getirdi.
Buna göre, iskan edilen katın taban kotu ile bina girişi, otopark girişi kotlarının dere kret kotunun en az 1.50 metre üzerinde olması, bu seviye altında otopark giriş çıkışına, bina cephesinde tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin altında kapı açılmaması ve pencere boşluklarının bu seviyeden itibaren en az 90 cm yukarıda bırakılması öngörülüyor.
Yapılacak değişikliğin Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girmesiyle Bakanlık, sel ve taşkın riski altında bulunan alanlarda bu ölçülere uymayan yerlere müsaade etmeyecek.

Haberin Devamı

Dönüşüm alanına girecek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bu düzenlemeyle geçmiş yıllarda mevzuata aykırı projelendirilen bodrum katlarının tasfiye edilebileceğini belirterek, şunları söyledi:
“Mevzuata aykırı projelendirilen, projelerine aykırı olarak mülkiyete konu edilen veya sel ve taşkın alanları içinde kalmasına rağmen idarelerce ruhsatlandırılan yapıları bölge bazında inceleyeceğiz. Yapılan inceleme sonucunda gerekli tedbirler alınarak, korunamamasının tespiti halinde 6306 sayılı Kanun kapsamında, kentsel dönüşüm alanı içinde değerlendirerek tasfiyesini gerçekleştireceğiz.”

Kamu binalarının imarına Bakanlık çözümü geliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kamu kurum ve kuruluşlarına ait arsa ve binalara yönelik ruhsat ve imar sorunlarını kısa sürede çözüme kavuşturuyor. Bakanlık, Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı askeri arazilerin imar ve ruhsat sorununda İçişleri Bakanlığı’na bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü'nün arazi ve binalarına ilişkin imar planları ve ruhsat sorunlarını çözüme kavuşturacak.
İki bakanlık yetkilileri arasında yapılan görüşmeler sonucunda Emniyet Genel Müdürlüğü'nün tüm Türkiye çapındaki lojman, karakol, eğitim binaları, atış poligonları, kampüs ve binalarına ait her türlü imar ve ruhsat işlemleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılacak. Maliye Bakanlığı tarafından İçişleri Bakanlığı'na tahsis edilen arazilerde yerel idarelerce yeşil alan, park gibi amacı dışında kullanım alanlarına dönüştürülmesinin önüne geçilecek.

Emniyet harita çıkaracak
Emniyet Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde kendilerine tahsis edilmiş araziler üzerinde envanter çalışmalarına başladı. Emniyet nerede, ne kadar arazisi olduğunu, bu arsaların ne kadarının yerel idarelerce farlı amaçlara yönelik kullanıldığını, hangi bölgelerde imar işlemleri ile ilgili sıkıntı yaşandığına yönelik harita çıkaracak.
Amacı dışında kullanım alanı olarak açılan yerlerle ilgili gerekli işlemler yapılarak tekrar emniyete bırakılacak. İmar ve ruhsat işlemlerinde sıkıntılı olan yerlerin sorunları anında çözüme kavuşturulacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aynı zamanda Milli Savunma Bakanlığı'na ait askeri arazilerin imar planları ile ilgili işlemleri de yürütüyor. Bakanlık, MSB'den gelen imar planlarını gerekli değerlendirmeden sonra onaylıyor. 2003 yılından bugüne kadar yaklaşık 136 imar planına Bakanlık onay verdi.

Haberin Devamı

Eston Yapı iki projede vergi avantajı sağlıyor

Haberin Devamı

Gayrimenkul sektörünün köklü şirketlerinden biri olan Eston Yapı, 400 milyon dolar değerindeki Eston Deniz ve Eston Şehir projelerini hayata geçirmeye devam ediyor. Bunlar Türkiye’nin en büyük ölçekli projeleri arasında yer alıyor.
Eston Yapı’nın, İstanbul Bahçeşehir’de yaklaşık 1.000.000 m2’lik proje sahasında 300 bin metrekarelik inşaat alanına sahip Şehir projesi inşaatının yüzde 30’u tamamlandı. 800 bağımsız bölümün tamamlandığı proje kapsamında 2.500 konut daha yapılacak. 2. etap konutların şubat sonunda teslim edileceği projede diğer etapların inşaatı devam ediyor. 6 ve 7. etapların satışa çıkarılmasının planlandığı Eston Şehir’de 350 yeni konut satışa sunulacak.
Eston Deniz Projesi Kalyon Evleri’nin 3. etabı tamamlanırken, yılsonunda 245 konut daha teslim edilecek. Projede yer alan Liman Mahallesi Haziran ayında satışa çıkacak. 1,2 milyon metrekarelik alanda yaklaşık 5.000 konuttan oluşması planlanan proje, marinası ve 1.5 km’lik sahili ile dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

KDV’den muaf oldu

Eston Yapı Genel Müdürü Ali Cenk Dönmez, projelerinin KDV artışından etkilenmediğinin altını çizerek, “Projelerinnin yapıldığı bölgedeki m2 değerleri 500 liranın altında. Bu nedenle 150 metrekareden daha küçük konutlarda yüzde 1 KDV ödenecek. Ayrıca iki bölge de rezerv konut alanı olarak görülüyor. İleride arsa emlak beyan değerleri artsa bile kentsel dönüşümde rezerv alan ilan edilmesi nedeniyle burada yapılacak konutlar KDV’den muaf olacak.”

TOKİ, Başkent’in dönüşümü için yeni ihale yapacak

Başkent Ankara’nın uluslararası giriş kapısını oluşturan gecekondu bölgesinde uygulanan ‘Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi’nde yeni aşamaya geçildi.
Yaklaşık 6 bin 500 gecekondunun yıkılarak yerine modern ve depreme dayanıklı 8 bin 152 konutun inşa edildiği projede 925 konutun inşası da devam ediyor. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), bin 764 konutun inşası için de ihaleye çıkıyor. Böylelikle Kuzey Ankara’da 10 bin 841 konut rakamına ulaşılacak.
Proje kapsamında inşa edilecek bin 764 konut için TOKİ üç ayrı ihale yapacak. Konutlar 3+1 ve 4+1 büyüklüğünde planlandı. İdare birinci etapta 477 konut inşa edecek. Konutların 268’i 3+1, 209’u da 4+1 büyüklüğünde. Birinci etap 5 bloktan oluşacak.

Eski mahalle olacak
İkinci etapta ise 488 konut ile birlikte ünite merkezi ve kreş yapılacak. 6 bloktan oluşan konutların tamamı 3+1 niteliğinde olacak. Birinci ve ikinci etapta inşa edilecek konutların ihaleleri 26 Şubat 2013 saat 14.00’da gerçekleştirilecek. TOKİ, üçüncü etapta bölgeye 799 konut kazandıracak. Konutların yanı sıra ünite merkezi de inşa edilecek. Tamamı 3+1 niteliğinde planlanan konutlar 6 bloktan oluşacak. Bu konutların ihalesi ise 27 Şubat 2013 saat 14.00’da yapılacak.
Projede Osmanlı ve Selçuklu mahalleleri oluşturulması amacıyla projelendirme çalışmaları yapıldı. Villa, dubleks konut, apartman ve teras evlerden oluşan toplam 925 konutun yapımı devam ediyor.

Başakşehir üçüncü etap ihalesi bugün yapılıyor

Emlak Konut GYO, Başakşehir 3. Etap ihalesinin ikinci oturumunu 5 Şubat 2013 Salı günü (bugün) saat 14.30'da Emlak Konut GYO Ataşehir binasında düzenleyecek. İlk oturumda Makro-Akyapı ortaklığı 300 milyon lira, Özülke-Öz-Kar ortaklığı ise 250 milyon liralık teklifte bulunmuştu. Konuyla ilgili Emlak Konut GYO'dan yapılan açıklama şöyle:
“30.01.2013 Çarşamba günü saat 14:30' da birinci oturumu gerçekleşen İstanbul Başakşehir Ayazma 3.Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi ihalesinin Pazarlık - Açık Artırma bölümünü içeren 2.oturumu 05.02.2013 Salı günü saat: 14:30' da yapılacaktır.”

Nşehir’de 2+1 evler yoğun talep görüyor

Esenyurt, Bahçeşehir ve Beylikdüzü’nde bugüne kadar 6 bin aileyi ev sahibi yapan Özyurtlar İnşaat, en yeni projesi Nşehir’in iki ayda yüzde 50’sini sattı. Esenyurt’un merkezinde inşa edilen ve 6 blokta 578 konuttan oluşan Nşehir’de 1+0’dan 3+1’e farklı tipte ve büyüklükte evler bulunuyor. Nşehir’de sınırlı sayıda üretilen 2+1 daireler yoğun ilgi görüyor.
82 metrekare büyüklüğündeki 2+1 daire- leri çok uygun fiyatlardan sattıklarını ifade eden Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, “Şu anda Nşehir, Esenyurt’un en uygun fiyatlı projesi. Metrekare fiyatımız 1400 lira civarında. Bölgede fiyatlar hızla yükseliyor. Çünkü Esenyurt’ta imar planları değişti” dedi.

‘Akıllı ev’ konseptinde yeni çözümler sunacak

Dünyanın önde gelen iletişim ve haberleşme teknolojileri sağlayıcısı ZyXEL’in Türkiye’de akıllı ev çözümlerine odaklanacağını söyleyen ZyXEL Türkiye Genel Müdürü Vefa Tarhan, bina network altyapısına yönelik olarak sunulan, inşaatların A’dan Z’ye tüm altyapı ihtiyaçlarını karşılayan çözümlerle konut sektörü ile daha yakın bir ilişki içinde olacaklarını söyledi.
Vefa Tarhan, “Artık yeni nesil ev otomasyonu ile birlikte gelen akıllı ev gibi konseptlerden söz ediyoruz. Bu servisler, IP kameralar ve çeşitli algılayıcıları kullanan gözetim ve güvenlik uygulamalarının yanı sıra evlerde daha fazla enerji tasarrufu yapılmasını sağlıyor” dedi.

Gayrimenkul hukuku için eğitim programı

Gayrimenkul sektöründeki önemli bir eksikliği gidermek için yeni bir eğitim programı başladı. Sektörün önemli derneklerinden biri olan Gayrimenkul Hukuku Derneği’nin düzenlediği ‘Gayrimenkul Hukuku Eğitim Programı’ Kadıköy Belediyesi Başkanı Selami Öztürk’ün de desteğiyle Kadıköy Evlendirme Dairesi’nde start aldı.
Gayrimenkul Hukuku Derneği’nin Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz’ın başlattığı programın ilk haftasındaki dersleri gayrimenkul hukukunun önde gelen isimlerinden biri olan Prof. Dr. Saba Özmen verdi. Tüm katılımcılara ücretsiz olarak verilen eğitimler 6 hafta sürecek ve katılımcılara katılım belgesi de verilecek.