Ekonomi 17 ülkeyi denizden fiber ağla bağladı

17 ülkeyi denizden fiber ağla bağladı

22.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk Telekom iştiraklerinden Türk Telekom International’ın yer aldığı denizaltı veri hattı konsorsiyumu ‘SEA-ME-WE 5’ projesi tamamlandı.

17 ülkeyi denizden fiber ağla bağladı

Türk Telekom Internati-onal’ın Marmaris’te inşa ettiği istasyonun da dâhil olduğu bu dev proje ile 17 ülke fiber hat ile denizaltından birbirine bağlandı. SEA-ME-WE 5, toplam 20 bin kilometrelik hat uzunluğuna sahip. Projenin tamamlanmasıyla Türkiye, hızla artan veri ihtiyacını 24 Tbps başlangıç kapasitesi ile karşılayabilecek bir altyapıya sahip oldu.

Türk Telekom International Grubu İcra Kurulu Başkanı Mehmet C. Toros, SEA-ME-WE 5’e 2015 yılında üye olduklarını belirterek, “Geçtiğimiz yıl Marmaris İstasyonunu inşa ettik ve Türkiye’yi 17 ülkeyi birbirine bağlayan 20 bin km uzunluğundaki fiber ağa entegre ettik. Başarı ile tamamlanan bu proje vesilesiyle Türkiye’yi bölgesel bir dijital üs haline getirmek üzere önemli bir adım daha atmış ve ülkemize ekonomik açıdan da yeni fırsatlar yaratmış olmaktan gururluyuz” dedi.

Bir kilometre taşı

Bir diğer hedeflerinin de Türk Telekom’un vizyonuna hizmet ederek Türkiye’yi bölgenin veri üssü yapmak olduğunu da kaydeden Toros, “Proje ile hızla artan veri ihtiyacını en yüksek seviyeden karşılayabilecek altyapı da inşa edilmiş oldu. Böylece müşterilerimizin yüksek kapasiteli veri iletişimi ve altyapı ihtiyaçlarına en iyi çözümleri sunacağız” diye konuştu.

SEA-ME-WE 5 Yönetim Komitesi Başkanı Linette Lee de, projenin tamamlanmış olmasından ve bu kutlamayı İstanbul’da yapmaktan çok memnun olduklarını dile getirerek, şunları söyledi: “17 ayrı ülkeye mensup konsorsiyum üyelerinin ortak çabaları sayesinde bu devasa altyapı projesini, büyük bir başarıyla tamamlamış bulunuyoruz. Telekom sektöründe bir kilometre taşı oluşturan SEA-ME-WE 5 daha fazla ticaret ve ekonomik büyüme için fırsat yaratacak.

Ülkeler ve farklı kültürler arasındaki bağları güçlendirecek. Proje, modern teknolojisiyle Asya’dan Batı Avrupa’ya uzanan rota üzerinde eşsiz bir iletişim kalitesi sunacak.”

Projenin lansman toplantısı Türk Telekom ve Türk Telekom International’ın ev sahipliğinde, konsorsiyum üyesi 19 operatörün üst düzey yöneticileri katıldı.

Haberin Devamı

Gecikme oranı düşecek

- Türkiye’nin dünya ile dijital iletişimini denizaltından sağlayan SEA-ME-WE 5, 24Tbps başlangıç kapasitesi ile geleceğin genişbant yoğunluklu uygulamaları, yüksek ebatta kurumsal veri alışverişi, internet TV ve online oyun servisleri için her geçen gün artan ihtiyacı karşılayacak niteliklere sahip.

- Batı Avrupa-Doğu Asya hattında kurulan ilk fiber denizaltı bağlantısı olan projenin teknolojik donanımı, en kaliteli ses ve veri trafiğini en az gecikme oranı ile sağlayabiliyor.

- SEA-ME-WE 5 denizaltı fiber kablo sistemi, Kasım 2016’da Paris’te düzenlenen Global Carrier Awards 2016’da ‘Yılın Projesi’ ödülüne layık görülmüştü.