Ekonomi 19 bin ton gıdayı israftan kurtardı

19 bin ton gıdayı israftan kurtardı

01.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gıda israfını engelleme konusunda çalışmalar yürüten sosyal girişim Fazla Gıda, son dört yıl içinde 19 bin ton gıdayı atık olmaktan kurtardığını açıkladı

19 bin ton gıdayı israftan kurtardı

Aylin Rana Aydin - Dünyada her yıl 1.3 milyar ton gıda atığı oluşuyor. Bunun ekonomik maliyeti ise yaklaşık 1 trilyon dolar. Dünyada üretilen gıdaların yüzde 30’u israf edilirken Türkiye’de ise israf yüzde 40. Türkiye’deki gıda israfının ekonomik değeri yıllık 300 milyar TL’yi buluyor.

Haberin Devamı

Gıda israfının yüzde 60’ı ise engellenebilir durumda. Teknoloji tabanlı bütüncül atık yönetimi çözümleri üreten sosyal girişim Fazla Gıda, gıda israfını engelleme çalışmaları yürütüyor. Fazla Gıda’nın öncelikli hedefi 2030’a kadar gıda israfı kaynaklı karbon salınımını yüzde 50 azaltmak.

Fazla Gıda Kurucu Ortağı ve CEO’su Olcay Silahlı, son 4 yılda Fazla Gıda’nın partnerleriyle birlikte 19 bin ton gıdanın kurtarılmasını sağladığını söyledi. Bu sayede 63 bin tonun üzerinde karbon emisyonu önlenirken, 100 milyon TL değerinde gıdanın ekonomiye geri kazandırıldığını belirten Silahlı, “Yaptığımız bağış operasyonları sayesinde 1.1 milyon ihtiyaç sahibine düzenli gıda yardımı yapıyoruz. Bunun haricinde gıdaların bir kısmını yeniden satış modülümüz ile ekonomiye geri kazandırdık, bir kısmının yeme, geri kalanını da biyogaz tesislerinde elektrik enerjisine dönüştürülmesini sağladık” diye konuştu.

Haberin Devamı

Tüketiciye özel uygulama

‘Fazla’ isimli tüketici uygulaması lanse ettiklerini de belirten Silahlı, “Bu uygulama sayesinde işletmeler taze ürettikleri ancak gün içerisinde satamama riski gördükleri ürünlerin uygulama üzerinden tüketicilere indirimli ön satışını yapıyorlar. Belirlenen saatlerde tüketiciler işletmeye giderek gıda paketini alıyor. Böylece işletmeler belki de çöpe atacakları gıdalardan ek bir ekonomik gelir elde ediyor, tüketiciler de indirimli yemek yeme şansı yakalamış oluyor” dedi.

Yazarlar