Ekonomi1996 acılarla hatırlanacak

1996 acılarla hatırlanacak

19.12.1996 - 00:00 | Son Güncellenme:

1996'nın bitmesine çok az bir zaman kaldı. Türkiye 1996'yı hükümet bunalımları ile anacak. Ekonomi de ise yıla damgasını, kaynak paketleri, not kırmalar ve IMF pazarlığı vuracak

1996 acılarla hatırlanacak

TÜRK iş alemi, 1996 yılında "duayeni" Vehbi Koç'u yitirdi, Sabancı Holding Otomotiv Grubu Başkanı Özdemir Sabancı da silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. ANAP - DYP Koalisyon Hükümeti ile daha sonra kurulan RP - DYP Koalisyon Hükümeti de, 1996 yılında uyguladıkları değişik programlarla sorunlara çözüm aradılar. ANAP - DYP Koalisyon Hükümeti, Mayıs ayında açıkladığı, "Devlette ve Ekonomide Yeniden Yapılanma Programı''nı hayata geçirme fırsatı bulamadan sona erdi. Sonrasında kurulan ve işbaşında bulunan RP-DYP Koalisyon Hükümeti ise, açıkladığı 3 kaynak paketi ile 30 milyar dolarlık gelir hedefliyor. 1996 yılının ülke ekonomisi açısından en önemli gelişmelerinden biri de Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı'nın, 6 yıl aradan sonra bu ay yeniden hizmete alınması oldu. Türkiye, Haziran ayında, "yüzyılın son büyük zirvesi" olarak nitelendirilen, İnsan Yerleşimleri Konferansı HABITAT II'ye de ev sahipliği de yaptı.

1 Ocak - AB ile gümrük birliği anlaşması yürürlüğe girerken, Konut Edindirme Yardımı hesabı askıya alındı. 5 Ocak'ta Mobil, Türkiye'deki arama-üretim şirketini sattı. 9 Ocak - Sabancı Holding Otomotiv Grubu Başkanı Özdemir Sabancı, TOYOTA-SA Genel Müdürü Haluk Görgün ve Sekreter Nilgün Hasefe, Sabancı Center'da uğradıkları silahlı saldırı sonucu öldürüldü. 31 Ocak - Yapılan düzenlemeyle, Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki sınır illerinde sınır ticareti yapılabilmesi imkanı getirildi.

7 Şubat'ta pamuk ihracatında uygulanan 50 bin tonluk kota, 100 bin
tona çıkarıldı. 8 Şubat'ta Akaryakıt ürünlerine yüzde 5-7 arasında zam yapıldı. Ankara 9. İdare Mahkemesi, Metaş'ın bir kısım hisselerinin
satışına ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu kararını iptal etti. 25 Şubat - Türk iş aleminin "duayeni" Vehbi Koç, Antalya'da kaldığı Talya Oteli'nde öldü.

6 Mart - 53. Cumhuriyet (ANAP-DYP) Hükümeti, ANAP Genel Başkanı
Mesut Yılmaz'ın başkanlığında kuruldu. Cavit Çağlar'ın sahibi olduğu Nergis grubu, İnterbank hisselerinin yüzde 71.93'ünü satın aldı. Anadolu Grubu, Alternatifbank'ı satın aldı. 21 Mart - Bakanlar Kurulu, yurtdışına çıkışlarda alınan 100 dolarlık Toplu Konut Fonu harcının kaldırılmasını kararlaştırdı. 22 Mart - Necdet Menzir, Hayri Kozakçıoğlu ve Mehmet Sağlam, İnterbank Yönetim Kurulu üyeliğinden çekildiler. İngiltere'de büyükbaş hayvanlarda görülen deli dana hastalığı panik yarattı. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu çok sayıda ülke İngiltere'den et ithalatını yasakladı.

2 Nisan - Emlakbank eski genel Müdürü Engin Civan, tahliye edildi. 3 Nisan - Deli dana, ''bildirimi zorunlu'' hastalıklar kapsamına
alındı. İngiltere'de milyonlarca büyükbaş hayvanının imha edilmesi
kararlaştırıldı. Bu yıl gelir vergisinde rekortmenler, Ankara'da Rahmi Koç,
İstanbul'da Aydın Doğan olarak belirlendi. 15 Nisan - 3 katrilyon 511 trilyon liralık 1996 Mali Yılı Bütçe Tasarısı'nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi tamamlandı. 18 Nisan - Merkez Bankası başkanlığı'na Gazi Erçel atandı.

6 Mayıs - ANAP-DYP Hükümeti'nin, yönetimde ve ekonomide yeniden
yapılanma programı açıklandı. 9 Mayıs - Türkiye, Bakü-Supsa Hattı'nın finansmanı için önerdiği kredi teklifini geri çekti.

3 Haziran - HABİTAT II İnsan Yerleşimleri Konferansı başladı. 6 Haziran - Hükümet istifa etti. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Mesut Yılmaz başkanlığındaki 53. Hükümet'in istifasını kabul etti. Anayasa Mahkemesi'nin 53. Hükümet'in güven oylamasının iptaline ilişkin gerekçeli kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. 8 Haziran - Enerjide ''yap-işlet'' kararnamesi çıktı.

3 Temmuz - SPK, hisselerinin tamamı nama yazılı, konu ve faaliyeti özellikle başka şirketlere iştirak etmek olan holding şirketlerini de "mali kuruluş" kapsamına aldı. 8 Temmuz - Necmettin Erbakan başkanlığında kurulan 54. Cumhuriyet Hükümeti, TBMM'de güvenoyu aldı. 10 Temmuz - Memur ve emekli aylıklarına, yılın ikinci yarısı için yüzde 50.4 ile yüzde 52.8 arasında değişen oranlarda zam yapıldı. 27 Temmuz - Türkiye ile AB arasında parafe edilen Avrupa Kömür Çelik Topluluğu ürünlerinin ticareti ile ilgili serbest ticaret anlaşması, Brüksel'de imzalandı. 29 Temmuz - Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Uğur Bayar görevinden alındı, yerine İsmail Karakaya getirildi. 31 Temmuz - 1. Kaynak Paketi açıklandı. Asgari ücret brüt 17 milyon 10 bin lira olarak belirlendi.

2 Ağustos - Süper döviz hesabı açılabilmesi için gerekli olan asgari tutar, ABD Doları'nda 15 bin dolara, Alman Markı'nda 30 bin marka çekildi. 6 Ağustos - Fındık taban fiyatı, kiloda 2 dolar olarak açıklandı. Türkiye ve İran arasında doğalgaz anlaşması imzalandı. 28 Ağustos - TBMM Genel Kurulu'nda, çalışanlardan yapılmakta olan tasarruf kesintilerine son verilmesi hakkındaki yasa teklifi, kabul edildi.

6 Eylül - Kredili ithalatta fon kesintisine açıklık getirildi. 11 Eylül - Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Çalışanlardan Yapılmakta Olan Tasarruf Kesintilerine Son Verilmesi Hakkında Kanun'u bir defa daha görüşülmek üzere TBMM'ye geri iade etti. Kamu kurum ve kuruluşları taşınmazlarının satışına ilişkin kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı. 19 Eylül - 2. Kaynak Paketi açıklandı.

15 Ekim - Pamukta fon ve kotalar kaldırıldı. Avrupa Yatırım Bankası, Türkiye'ye 130 milyon ECU kredi açtı. Küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) yönelik teşvik kararnamesi çıktı. 18 Ekim - 1997 Mali Yılı bütçesine ilişkin büyüklükler açıklandı. Tasarıda bütçenin 6 katrilyon 255 trilyon lira üzerinden, "denk" olarak TBMM'ye sunulması benimsendi. Avrupa Kalite büyük Ödülü'nü, Sabancı Grubu bağlı Brisa kazandı. 24 Ekim - Avrupa Parlamentosu'nda, gümrük birliği çerçevesinde Türkiye'ye 1997 yılı için yapılacak yardımların askıya alınması kararlaştırıldı. Türk sanayiinin duayeni Vehbi Koç'un cenazesi, mezarından çalındı. Bedelsiz ithalat kararnamesi, mükerrer Resmi Gazete'de
yayımlandı.

1 Kasım - Emlak Bankası Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu
Başkanlığı'na Sinan Solok getirildi. 4 Kasım - KİT'ler ve bağlı ortaklıklar dahil kamu kuruluşlarının, paralarını Ziraat Bankası, Emlakbank, Vakıfbank ve Halkbank'ta açılacak "Kamu Ortak Hesabı" na yatırmaları kararlaştırıldı. 12 Kasım - Madeni 50 binlikler tedavüle sunuldu. 15 Kasım - Yurtiçinde yerleşik kişilere de bedelsiz ithalat yapma imkanı sağlandı. Ekmeğin, 20 Kasım'dan itibaren Türkiye genelinde en fazla 15 bin liradan satılması kararlaştırıldı. Japon rating kuruluşu JCR, Türkiye'nin kredi notunu BB (+)'dan, BB'ye düşürdü. 20 Kasım - Tofaş'tan 1 Ocak 1997 itibariyle, bin 11 işçinin işten atılacağı açıklandı. 25 Kasım - Üçüncü kaynak paketi açıklandı.

4 Aralık - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) "Gözaltı Pazarı"çalışmaya başladı. 9 Aralık - BM Genel Sekreteri Butros Gali, Irak'ın gıda karşılığı sınırlı petrol satışına imkan sağlayan anlaşmanın yürürlüğe girmesine ilişkin nihai kararı onayladı. 11 Aralık - Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı'ndan petrol pompalanmaya başlandı. 13 Aralık - Standard and Poor's, Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "B"ye indirdi. 17 Aralık - Akkuyu Nükleer Santralı'nın yapımı için ihaleye çıkıldı.

KEŞFETYENİ
Anne acısı dinmiyor! Ünlü şarkıcıdan duygusal paylaşım
Anne acısı dinmiyor! Ünlü şarkıcıdan duygusal paylaşım

Cadde | 26.05.2025 - 07:42

Annesinin vefatıyla yıkılan Hünel, sosyal medyadan duygulandıran bir mesaj yayımladı.

Yazarlar